1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kajaani

Roolioppaat kertovat kaupunkihistoriaa elävästi

Historiallisia roolihahmoja käytetään monen kaupungin kiertoajeluilla ja kävelykierroksilla. Kajaanissa roolioppaita kokeillaan tänä kesänä ensimmäistä kertaa. Kajaanin Matkailuoppaat ovat valmistaneet yhteensä yhdeksän roolihahmoa.

Kuva: YLE / Hanne Kinnunen

- Tulin siis tänne Kajaaniin tyttökoulun opettajaksi, kun johtajaopettajatar Jenni Berg minua pyysi. Jenni Berg, hänhän tuntee nämä Renforsit hyvin. Koulussa on nimittäin piirrustuksenopettajatar - vähän murtaen suomea puhuva, oikein taitava käsistään - Maria Renfors. Hän on sen kuuluisan kajaanilaisen Herman Renforsin sisar.

Näin esittelee itsensä yksi Kajaanin Matkailuoppaiden historiallisista roolihahmoista. Neiti Agnes Castrénista tuli myöhemmin tehtailija Herman Renforsin vaimo. Neiti Castrénin lisäksi matkailuoppaat ovat valmistaneet kahdeksan muuta hahmoa: Kajaanin linnan vanki Johannes Messenius, rouva Maria Lönnrot, kreivi Pietari Brahe ja Kristina-rouva, Posti-Stina sekä torimuijat Vanni Karjalainen, Serafina Heikkinen ja Caisa Moilanen.

- Mietimme matkailuoppaiden kesken miten voisimme kehittää toimintaamme ja tuoda Kajaanin värikästä historiaa esille. Muualla rooliopastuksia on käytössä, mutta Kajaanissa sitä ei ole vielä kokeiltu, kertoo Kajaanin Matkailuoppaiden Seija Karjalainen.

Roolit ovat muotoutuneet Tuokiokuvia Kajaanin historiasta -hankkeessa Suomen Kulttuurirahaston Kainuun rahaston avulla.

Ensiesiintyminen Pietarin päivänä

Historiallisiin hahmoihin saattaa törmätä tänä kesänä Kajaanin kiertoajeluilla ja kävelykierroksilla. Roolihahmot voivat hyvin saada jatkoa tulevinakin vuosina.

- Seuraava askel voisi olla pienet näytelmät. Itse näkisin, että Kajaanin linna olisi loistava alue. Linnan elämää voisi kuvata useampienkin roolien puitteissa. Matkailuoppaat voisivat toteuttaa sitä ehkä yhteistyössä muiden tahojen kanssa, sanoo Seija Karjalainen.

Ensimmäisen kosketuksen roolioppaisiin saa Kajaanissa Pietarin päivän tapahtumassa Kauppatorilla klo 11. Rooliopastuksia voi myös tilata Kajaanin Matkailuoppailta, hinta on 40 euroa tunnilta.

Roolioppaat saivat ammattiohjausta

Matkailuoppaat ovat esiintyjinä kokeneita, mutta näyttelijän työstä harvalla on kokemusta. Roolihahmot on ohjannut Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Miko Jaakkola.

- Tämä on ollut tosi mielenkiintoista. En ole lähtöisin Kainuusta vaan olen Helsingistä tänne muuttanut. Tämä on ollut itselleni hirveän opettavaa, koska matkailuoppailla on vahva kokemus ja tieto Kajaanin historiasta. Roolihahmoja työstäessä olen oppinut paljon historiasta, kertoo Jaakkola.

Hahmojen luomista varten matkailuoppaat ovat pitäneet tarinailtoja. Taustatietoja on etsitty myös kirjoista, vaikka oppailla on historia hallussa jo ennestäänkin.

- Onhan se aina mielenkiintoisempaa, että historiasta tehdään eläviä roolihahmoja, siellä ajassa olleita ihmisiä. Se on elämyksellisempää kuulijoillekin nähdä roolivaatteet ja hahmo sekä kuulla hahmon puhuvan, sanoo Jaakkola.