Tampereella tehdään varaosia ihmiselle

Tamperelaistutkijoiden saama miljoonarahoitus kantasolututkimukseen avaa uusia tutkimusalueita. Tamperelaisyliopistot ovat jo vahvoja osaajia ihmisen luu-, nivel- ja rustovaraosien kasvattamisessa. Tekesin 10 miljoonan euron turvin tutkimus laajenee mm. pehmytkudoksiin. Pitkäjänteisyyttä tutkimukseen tuova potti tietää töitä noin 35-40 henkilölle kolmeksi vuodeksi.

kudokset

Osa on jo yliopistoissa töissä, mutta täysin uusiakin työpaikkoja on tarjolla. Tampereen teknillinen yliopisto palkkaa Varaosia ihmiselle -hankkeeseen kymmenkunta tohtoritason tutkijaa ja Tampereen yliopisto toisen mokoman lisää.

Hankkeen laajuus ja yhteistyömuoto ovat ainutlaatuista maailmassa. Tavoitteena on luoda aidosti perustutkimuksesta uusia tuotteita, innovaatioita ja yrityksiä kaupunkiin, kertoo Tampereen teknillisen yliopiston professori Jari Hyttinen biolääketieteen tekniikan laitokselta.

- Uudenlaiset materiaalit kiinnostavat. Tampere on ollut vahva luun sovelluksissa biomateriaaleissa, ja nyt halutaan panostaa entistä voimakkaammin joihinkin pehmytkudoksiin kuten silmänpohjaan, hermoihin ja sydänlihakseen. Lisäksi tarkoituksena on tutkia biohajoavaa elektroniikkaa, jota voidaan lisätä näihin biomateriaaleihin. Haluamme tutkia myös mittausta ja uusia menetelmiä solujen ja kudosten kuvaamiseen. Tätä kaikkia tarvitaan, jotta voimme tuottaa tulevaisuudessa uutta kudosta ja uusia varaosia ihmiselle.

Täsmälääkettä soluille

Koeputkissa kasvatetaan tulevaisuudessa täsmäaseita lääkintään, professori Hyttinen kertoo.

- Koska kyseessä ovat ihmisen solut ja jopa potilaan omista kantasoluista erilaistetut uudet kudokset, kuten hermo tai sydänlihas, voimme tutkia näiden solujen vasteita erilaisille lääkkeille. Parhaimmillaan voimme räätälöidä lääkkeen potilaan solujen toimintaa muokkaavaksi.

Visiot kantasolututkimuksen tuloksista ovat hurjia, mutta Hyttiselle itselleen tärkeimpiä ja mielenkiintoisimpia tulevaisuuden käytännönsovelluksia ovat lääkekehitys ja tamperelaisten perinteisesti vahva alue, luut.

- Jos ajatellaan niitä sovelluksia, jotka tulevat hyvinkin nopeasti kliiniseen käyttöön, ne liittyvät siihen perinteiseen tamperelaiseen vahvaan alueeseen eli uusien luiden ja luun osien tekemiseen.

Lähteet: YLE Tampere