1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. glyfosaatti

Kiistanalaisen kasvimyrkyn suosio kasvaa

Ihmiselle suhteellisen harmittomana pidettyä glyfosaattia epäillään luultua vaarallisemmaksi. Aine on siitä huolimatta yhä suositumpi kotipihojen ja puutarhojen rikkakasvien kitkemisessä.

glyfosaatti
Monsanto-yrityksen Roundup on maailman yleisin glyfosaattimyrkky.
YLE Etelä-Karjala
Monsanto-yrityksen Roundup on maailman yleisin glyfosaattimyrkky.
Katso Kaakkois-Suomen uutisten juttu kasvimyrkyistä

Glyfosaatti on esimerkiksi suositun Roundup-kasvitorjunta-aineen vaikuttava ainesosa. Sitä saa ostaa vapaasti puutarhaliikkeistä tai rautakaupoista.

- Tämä on nopeasti liikkuva tuote. Sitä menee se määrä mitä ostetaan sisäänkin, kertoo Lappeenrannan Plantagenin myyjä Jyri Frantzi.

Glyfosaattimyrkkyä myydään puutarhakaupassa yhä enemmän.

- Halutaan säästyä siltä kitkemisen vaivalta. Ihmiset ovat kiireisempiä nykyään, Frantzi miettii.

Kiistelty kasvimyrkky

Yhdysvalloissa muutama viikko sitten julkaistun, kansainvälisen tutkijaryhmän raportin mukaan glyfosaatti on aiheuttanut laboratorioeläimille sikiövaurioita ja keskenmenoja. Aine puhututtaa tutkijoita myös Suomessa.

- Kyllä tähän olisi syytä perehtyä paremmin, sillä ainetta käytetään niin paljon, sanoo Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitoksen dosentti Merja Kontro.

Kontron mukaan glyfosaatti ei ole suuri ongelma ympäristön hyvinvoinnin kannalta ja siksi ainetta niin yleisesti käytetäänkin. Esimerkiksi Suomen pohjavesistä aineen jäämiä ei ole löydetty. Aineen vaikutuksesta ihmisiin tiedetään kuitenkin vähemmän.

- Ympäristössä glyfosaatti hajoaa vuoden sisällä tai nopeammin. Mutta sillä voi olla haitallisia vaikutuksia ihmisille ja eläimille, jos aineelle altistutaan ennen sen hajoamista, Kontro sanoo.

- Myrkyn toiminta perustuu siihen, että se estää fotosynteesin tapahtumisen. Tietysti on mahdollista, että sillä on vaikutusta myös ihmisen elimistöön, sanoo puolestaan Plantagenin myyjä Jyri Frantzi.

Myynti jatkuu kuitenkin niin kauan, kuin aine on EU:n virallisesti hyväksymä.

- Kaupan toiminnan kannalta ei ole ongelmaa, ennen kuin saadaan virallinen varmistus asiaan, Frantzi sanoo.

Myös jättiputkia myrkytetään

Peltojen, pihojen ja puistojen rikkakasvien kitkennän lisäksi glyfosaattimyrkkyä on käytetty aseena taistelussa jättiputkea vastaan. Lappeenrannan suurimmille jättiputkiesiintymille sitä ruiskutettiin vielä viime vuonna. Tänä vuonna aineeseen ei ole turvauduttu.

- Ei ole tarvetta. Meidän jättiputkiesiintymien kitkeminen onnistuu yhtä nopeasti lapiolla, sanoo kaupungin jättiputken torjuntapartioita johtava Pauli Nupponen.

Myös kaupungin julkisilla paikoilla myrkytystä vältetään.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi