1. yle.fi
  2. Uutiset

EU pohtii tupakan mentholin kieltämistä

Euroopan unionissa harkitaan mentholia tai muita lisäaineita sisältävien savukkeiden kieltämistä.

Kotimaan uutiset
Tupakka tupakoitsijan sormissa.
YLE

Toukokuussa Suomeen rantautui savukeinnovaatio - tavallinen tupakka, jonka maku muuttuu, kun filtterin sisällä oleva säiliö painetaan rikki. Säiliöstä purkautuva menthol-neste raikastaa savua ja turruttaa kurkunpäätä. Savu ei tunnu pahalta ensimmäisillä käyttökerroilla.

Tupakkayhtiöille mentholin tapaiset lisäaineet ovat elintärkeitä.

- Lisäaineeton tupakka on erittäin pahanmakuista. Lisäaineilla saadaan miellyttäväksi ja sitä kautta sitä addiktiota lisää, kertoo johtaja Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tupakkayhtiö Philip Morrisin mielestä lisäaineet eivät lisää addiktiivisuutta. Toista mieltä on maltalainen EU-komissaari John Dalli, jonka vastuulla on kymmenen vuotta vanhan EU:n tupakkadirektiivin uudistaminen. Komissaarin mielestä lisäaineiden kieltäminen olisi yksi vaihtoehto.

Sosiaali- ja terveysministeriössä kieltolistojen arvellaan johtavan mielikuvaan terveellisestä tupakasta.

- Pelko on siinä, että mennään ehkä ojasta allikkoon - että keskustelua viedään pois tupakan vaarallisuudesta, kun aletaan keskustelemaan pelkistä lisäaineista, Kari Paaso kertoo.

Uusi tupakkadirektiivi voimaan ehkä vuonna 2013

Tupakkayhtiöt eivät luovu perinteisestä ydinliiketoiminnastaan helposti. Tupakkadirektiivin uudistukseen liittyen EU-komissio sai eri tahoilta noin 80 000 lausuntoa, kun niitä tavallisesti tulee muutama sata.

Tupakoinnin vastaisen järjestön mukaan ne ovat tupakkayhtiöiden masinointia.

- Näin on todellakin käynyt. Tämä on heidän viivytystaisteluaan - onhan kyse sitten suurista voitoista, toteaa toiminnanjohtaja Mervi Hara Suomen ASH ry:stä.

Paperisodan takia käsittely viivästynyt ja uudesta direktiivistä päätettänee aikaisintaan vuonna 2013.

Lähteet: YLE Uutiset / Juho Tuomisto

Lue seuraavaksi