Aurinkoenergia läpimurron kynnyksellä

Aurinkösähkön hinta laskee dollariin per watti arviolta muutamassa vuodessa. Suomessa aurinkoenergian kehitys on jäljessä tukien puutteen vuoksi.

Kotimaa
Aurinkopaneleita rakennuksen katolla.
YLE

Auringosta riittäisi energiaa kaikelle kansalle, jos sitä pystyisi hyödyntämään. Viimeaikainen teknologian kehitys on lisännyt aurinkoenergian suosiota maailmalla.

- Maailmanlaajuisesti aurinkoenergian osuus lähestyy prosentin rajaa. Eräissä maissa, kuten Saksassa, auringolla tuotetaan pari prosenttia kaikesta sähköstä, kertoo professori Peter Lund Aalto-yliopistosta.

Periaatteessa aurinko voisi tuottaa kaiken planeetan tarvitseman energian. Korkeaa hintaa suurempi ongelma alkaa olla energian varastointi öiden ja pimeiden vuodenaikojen varalle.

- Käytännössä 20-25 prosenttia energiasta voitaisiin tuottaa aurinkopaneeleilla ilman, että varastointikysymys haittaa. Jos se saadaan ratkaistua, voitaisiin päästä suurempiinkin osuuksiin, arvioi Lund.

Suomi jälkijunassa

Suomessa aurinkoenergia ei ole saanut vankkaa jalansijaa, vaan aurinkopaneeleja käytetään lähinnä kesämökeillä. Lundin mukaan aurinkoenergia ei ole päässyt Suomessa kehittymään, koska valtio ei ole tukenut pienimuotoisia energialähteitä riittävästi.

Asiaa olisi auttanut esimerkiksi mahdollisuus myydä ylijäämäsähköt verkkoon eli syöttötariffi.

- Minusta olisi aika saada syöttötariffi aurinkosähkölle ja sitä kautta yksittäiset kotitaloudet tai pienyritykset investoimaan tälle alueelle, Lund tiivistää.

Puhdas energia pian likaista halvempaa

Aurinkoenergian hinta putoaa dollariin per watti viimeistään ensi vuonna, Lund arvioi. Tällöin aurinkosähkö olisi kilpailukykyistä puolessa Euroopan maista.

- Se merkitsee sitä, että jos täällä Suomessa omakotitalo haluaisi tuottaa kaiken sähkönsä aurinkoenergialla, kotitaloussähköt voisi saada loppuajaksi ilmaiseksi ehkä 6000-7000 euron investoinneilla.

- Tullaan tilanteeseen, jossa puhdas energia on halvempaa kuin vanha likainen energia, jolloin ihmiset investoivat uuteen teknologiaan varmasti eri tavalla kuin aikaisemmin, Lund toteaa.

Lähteet: YLE Uutiset Nita Lohi