Itse keksitty aurinkovoima lämmittää Puikkosten kodin

Öljykriisi pani vuonna 1973 Matti Puikkosen miettimään vaihtoehtoisia energiamuotoja. Vuonna 2009 Villähteelle valmistui talo, joka lämpiää lähes täysin Puikkosen keksimällä aurinkoenergiajärjestelmällä. Siinä auringon tuottama lämmin ilma puhalletaan talon alle rossipohjaan.

aurinkoenergia
Puikkosten 400-neliöinen omakotitalo lämpiää Matti Puikkosen kehittämällä aurinkoenergiajärjestelmällä.YLE Lahti / Heikki Ahonen

Puikkosten omakotitalon lämmitysjärjestelmän kehitystyö vei LVI-yrittäjä Matti Puikkoselta liki 40 vuotta. Uudella tavalla aurinkoenergiaa hyödyntävä talo valmistui Tekesin tuella vuonna 2009. Keksijän mukaan se ei kuitenkaan ole mikää unelmien täyttymys, vaan kehitystyö jatkuu edelleen.

Talon katolla on 40 neliömetriä aurinkokeräimiä, jotka Puikkonen on kehitellyt itse. Keräimiin varastoituva lämmin ilma puhalletaan talon alle rossipohjaan. Lämpimimmillään puhallusilma voi olla jopa 80-asteista.

Talon alla lämmin ilma varastoituu maaperään ja nousee sieltä pikkuhiljaa alapohjan läpi huoneistoon. Erillistä lämmönsäätelyä ei tarvita.

- Alapohjan eristys on suunniteltu sellaiseksi, että se päästää lämpöä läpi huoneisiin juuri sopivasti, Puikkonen selostaa.

Rossipohjan lisäksi aurinko lämmittää talon tuloilmaa ja käyttövettä.

Lumet sulavat aikaisin keväällä

Maallikkoa ihmetyttää, miten talon alle voi varastoitua niin paljon lämpöä. Eikö se lähde sieltä harakoille? Keksijä Puikkonen rauhoittelee huolia:

- Maaperän massa on suuri, se varastoi lämpöä hyvin sellaisenaan.

Toisaalta lämpöä menee harakoillekin, sillä Puikkoset ovat huomanneet lumen sulavan nopeasti talon seinustoilta. Keksijän mukaan se ei ole ongelma:

- Auringosta tulee niin paljon ilmaista energiaa, että sitä voi vaikka vähän tuhlatakin.

Takaisinmaksuaika neljä vuotta

Matti Puikkonen myöntää, että routaeristystä voisi mahdollisesti parantaa, mutta se tietäisi kustannusten nousua, mikä voisi puolestaan vaikuttaa järjestelmän kannattavuuteen.

Jo tällaisenaan Puikkosen aurinkotalo on energiatehokas. Se käyttää ostettua energiaa vain 19kWh bruttoneliömetriä kohti vuodessa. Se on reilusti alle tämän hetkisen passiivitaloluokituksen, vaikka talossa on ihan normaalit, vuoden 2006 määräysten mukaiset eristykset.

Lämmitysjärjestelmän lämpökerroin on 24, eli 1kWh sähköä tuottaa 24kWh lämpöä. Lämpöpumpuilla lämpökerroin on yleisesti 2-4. Puikkosen systeemin alkuinvestointikin arvioidaan kohtuulliseksi ja takaisinmaksuajaksi 4,2 vuotta.

Hyvistä ominaisuuksista ja käyttökokemuksista huolimatta kaupallinen versio Matti Puikkosen lämmitysjärjestelmästä antaa vielä odotuttaa itseään.

- Semmoiset tuotteistajat pitäisi löytää. Ja pääomaa pitäisi polttaa enemmän kuin itseltä löytyy, Puikkonen aprikoi.

Lähteet: YLE Lahti