Pienet asiat edistävät kodin siisteyttä

Moderni pölynimuri olohuoneen koristukseksi, niin tuleepa käytettyä entistä useammin. Tiedot kodin materiaaleista omassa kansiossa kertovat helposti, millaisia pinnat ovat ja millä aineilla voi puhdistaa. Tällaisia ohjeita antavat asiantuntijat kodin helppohoitoisuuden takaamiseksi.

keittiöt
Kuvassa kaksi naista tarkastelee takkaa, johon on asennettu lasinen kipinäsuoja
Marjatta Lausjärvi Puhtaustieto Oystä ja Hannele Pesonen Oulun Aikuiskoulutuskeskuksesta arvioivat takan lasisen kipinäsuojan helppohoitoisuutta.YLE / Ritva Karhula

Asuntomessuilla Kokkolassa on tehty ensimmäisen kerran talojen hoidettavuusarvio ja tulokset julistetaan heinäkuun puolessavälissä. Kaikkien aikojen ensimmäistä hoidettavuusarviota tekevän Puhtaustieto Oy:n toimitusjohtajan Marjatta Lausjärven mukaan 90 prosenttia liasta tulee sisälle ulko-oven kautta. Esimerkiksi laatoitus voi estää hiekan siirtymisen kenkien mukana taloon.

- On todella tärkeää, että ulko-oven edessä on harjaa, ritilää ja katosta. Lisäksi sisälle on hyvä saada selkeä alue, johon kura jää ja on tavaroille oma paikkansa. Vaatteille ja harrastusvälineille pitää olla riittävästi säilytystilaa. Kun esineille on paikkansa, lisää se helppohoitoisuutta.

Lausjärven mukaan messualueen taloissa on nähtävissä trendi, jonka mukaan eteisessä oleva kaappitila on selvästi suurentunut.

Keittiön suuret haasteet

Keittiöstä hyvän hoidettavan tekevät tasopinnat sekä kylmälaitteiden, lieden ja astiakaappien sijoittaminen kohtuullisen lähelle toisiaan, arvioi Marjatta Lausjärvi.

- Kun ruokaa joutuu kuljettamaan, sitä menee helposti myös lattialle. Sen takia myös lattiamateriaalin valinta on tärkeää. Pinnan on oltava helposti puhdistettava. Keittiön yläkaapit olisi hyvä saada menemään vaikka kattoon asti, koska keittiössä rasvalikaa tulee yläpinnoille ja pöly tarttuu sinne tosi tiukasti.

Värillä on väliä

Talon hoidettavuuden kannalta väreillä on iso merkitys. Varsinkin niin sanotut äärivärit kuten valkoinen ja musta ovat haasteellisia.

- Kokkolassakin vesi on kalkkista, jolloin esimerkiksi suihkun jälkeen musta laattalattia tulisi aina kuivata vähintäänkin kuivaimella ja tarvittaessa jopa pyyhkeellä, jotta pinnalle ei jää vettä. Mutta mitään kotia ei tietenkään rakenneta pelkästään hoidettavuuden takia vaan kyllä valkoinen ja musta pintakin saadaan pidettyä puhtaana, jos ulkonäkö vaan miellyttää.

Teknistyminen näkyy yksityiskohdissa

Toimitusjohtaja Marjatta Lausjärvi Puhtaustieto Oy:stä sanoo lisääntyneen tekniikan tuoneen tullessaan omat haasteensa.

- On aika yllättävää, että joissakin kohteissa sähköpistorasiat ovat keskellä keittiön laattaseinää. Aivan kuin pistorasia olisi se tärkein asia. Olisi hyvä miettiä etukäteen mitä pintaa tulee suojata ja millä tavoin.

Siivousvälineillä on hyvä olla sopiva oma tila, mutta sen ei tarvitse olla perinteinen siivouskomero. Tyylikkäät varsi-imurit voivat Lausjärven mukaan muotoilunsa puolesta toimia jopa sisustuselementtinä.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa