Indonesiassa ei ole näytetty Hollywood-elokuvia kuukausiin

Indonesialaiset elokuvakävijät ovat jo kuukausien ajan tyytyneet paikallisiin tuotantoihin ja pieniin ulkomaalaiselokuviin. Kun Indonesian elokuvateattereissa nähtiin vielä alkuvuonna Hollywoodin laatuelokuvia ja suurtuotantoja, nykyisin valkokankailla riittää tarjontaa esimerkiksi seksikohtauksilla kyllästetyistä B-luokan kauhuelokuvista.

viihde
Balettitanssijatar.
Kuva elokuvasta Black Swan.FS Film Oy

Suuret Hollywood-studiot, Indonesian hallitus ja elokuvien maahantuojat ajautuivat helmikuussa pattitilanteeseen, joka vei suurelokuvat maan teattereista. Hallitus on kieltänyt elokuvien maahantuonnin kymmenien miljoonien eurojen verorästien takia.

Maahantuojat kieltäytyvät maksamasta, ja boikottiin osallistuvat suurimmat amerikkalaisstudiot Paramountista 20th Century Foxiin.

Elokuvaharrastajat ovat hermostuneet pattitilanteen venymisestä. Toukokussa närää herätti kulttuuriministeriön vierailu Cannesin elokuvajuhlille samalla kun kotimarkkinat kumisivat tyhjyyttään.

Indonesian hallituksen mukaan tilannetta yritetään purkaa muuttamalla verotusta - aiemmin on verotettu filmikelan metripituuden perusteella. Lakia saatetaan muuttaa niinkin, että tuotantoyhtiöt voisivat levittää elokuvia ilman maahantuojien välikäsiä.

Lakien läpimeno parlamentissa ajoittuisi kuitenkin aikaisintaan kolmen kuukauden päähän.

Lähteet: AP