Ötzi aterioi tukevasti vähän ennen kuolemaansa

Italian Alpeilta löytyneen muumioituneen muinaismiehen Ötzin tutkimukset tuottavat edelleen uutta tietoa 5 300 vuotta sitten eläneestä miehestä. Tuorein tieto kertoo, mitä Ötzi söi viimeiseksi ateriakseen vain pari tuntia ennen kuolemaansa.

kulttuuri
Ötzin muumioitunut ruumis
Museo Archeologico Alto Adige / EPA

Ötzin mahalaukun sisällön DNA-analyysin mukaan hän nautti viimeisillä leiritulilla tukevan aterian, joka koostui vehnän lisäksi alppivuohen eli ibexin lihasta. Ibex on käyräsarvinen vuohen sukulainen, jota on aiemmin kutsuttu vuorikauriiksi.

Taitava metsästäjä saattoi kivikaudella päästä juuri ja juuri kyllin lähelle kaataakseen alppivuohen nuolellaan, tutkijat arvelevat aiempien kokeiden perusteella.

Ötzin aikaan alppivuohet olivat Alpeilla tavallinen näky, mutta pari sataa vuotta sitten laji oli sukupuuton partaalla liikametsästyksen takia. Suojelutoimilla kanta on saatu elpymään, eikä lajia enää lasketa uhanalaiseksi.

Mahalaukku piilotteli tutkijoilta

Tutkijat ovat aiemmin analysoineet Ötzin suoliston. Sen sisällön perusteella Ötzi oli edellisenä päivänä syönyt viljan lisäksi saksanhirven lihaa ja kenties vuohtakin.

Mahalaukun sisältö päästiin analysoimaan vasta nyt, koska se oli tutkijoilta pitkään kateissa. Muumioitumisen aikana mahalaukku oli siirtynyt kauaksi normaalipaikaltaan ja kutistunut Ötzin elimistössä.

Tutkijoita auttoivat Ötzin neljä sappikiveä, joiden perusteella he tunnistivat sappirakon ja osasivat etsiä mahalaukkua sen liepeiltä.

Ötzi saattoi syödä saaliinsa raakana, mutta tutkijat arvelevat hänen kuitenkin kypsentäneen ravintoaan nuotiolla, koska suolistosta on löytynyt jälkiä tuhkasta. Turhantarkka Ötz ei kuitenkaan ollut, sillä aterian mukana hänen vatsaansa päätyi myös saaliseläinten karvoja ja kärpäsen osia.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Anniina Wallius