Lappeenrannasta tulossa todellinen karhukeskus

Poliisille tulee karhuhälytyksiä viikottain Lappeenrannasta ja sen lähialueilta. Riistayhdistys on anonut uusia kaatolupia turhaan.

Kuva: YLE

Etelä-Karjalan poliisia työllistää tänäkin kesänä karhuihin liittyvät hälytykset. Poliisi keskittyy pääasiassa seuraamaan ja tiedottamaan karhuhavainnoista, mutta tositoimiinkin voidaan joutua kun eläimet tulevat lähelle asutusta ja ihmisten liikkuessa kesällä yhä enemmän luonnossa.

- Asutuksen lähelle tulevia karhuja seurataan tarkasti ja tarvittaessa ryhdytään toimenpiteisiin, sanoo komisario Ari Järveläinen Etelä-Karjalan poliisista.

Joissain tapauksissa karhuvaarasta tiedottaminen on ikävä kyllä toiminut päinvastoin kuin poliisilla on ollut tarkoitus, kun ihmiset ovat lähteneet vaara-alueelle bongailemaan karhuja.

- Kun näitä havaintoja tulee tätä tahtia niin riskit ikäviin välikohtauksiin karhun kanssa kasvavat, Järveläinen kertoo

Riistanhoitoyhdistys haluaisi kaataa enemmän karhuja

Poliisilla on valtuudet kaataa karhuja vain hätätilanteissa. Etelä-Saimaan riistanhoitoyhdistys on puolestaan hakenut jo vuosia menestyksettä uusia karhunkaatolupia alueelle.

Riistayhdistyksen puheenjohtaja Harri Kälviäinen arvioi karhukantojen kaksinkertaistuneen viimeisen viiden vuoden aikana Lappeenrannan alueella. Kälviäisen mukaan kyse ei ole ylireagoinnista vaan oikeasta turvallisuusuhasta paikallisille.

-Lappeenrannasta on tulossa todellinen karhukeskus tätä menoa, sanoo Kälviäinen.

Maa- ja metsätalousministeriö on määritellyt joitain Etelä-Karjalan paikkakuntia karhun levittäytymisalueiksi, joilla karhukantoja pyritään ylläpitämään.

Riistayhdistyksen tarkoitus ei ole Kälviäisen mukaan kerralla romahduttaa karhukantoja vaan saada eläinten määrä järkevälle tasolle.

- Mitään ihmekonsteja ei ole karhujen pitämiseksi poissa asutusalueilta. Kaataminen on ainoa toimiva keino, toteaa Kälviäinen.