Kesällä minkillä on laki puolellaan

Suomen haitallisimpiin tulokaslajeihin kuuluvaa minkkiä ei saa tappaa kesäaikana. Minkki on yleinen koko Keski-Suomessa. Vikkelää ja kaikkiruokaista pikkupetoa tavataan etenkin vesistöjen läheisyydestä.

minkki
Minkki kalliolla.
Minkki kalliolla.Turun yliopisto

- Kesäaikaan minkillä on pesimäaikainen rauhoitus. Lain mukaan naarasta, jota saman vuoden jälkeläiset seuraavat, ei saa kesällä tappaa, sanoo riistanhoidonneuvoja Olli Kursula Suomen riistakeskus Keski-Suomesta.

Lailla on haluttu estää se, etteivät poikaset joudu kärsimään. Ilman emoa ne nääntyisivät kuoliaiksi.

Tehokas tappaja

Kotieläimille minkki ei aiheuta vaaraa, mutta alkuperäislajistolle se on haitallinen. Erityisesti minkki tekee vahinkoa vesistöjen linnustoille sekä jonkin verran myös metsäkanalinnuille.

Minkillä on isot poikueet. Se voikin tehokkaasti hävittää alueelta linnuston kokonaan esimerkiksi saareen päästyään.

Minkki viihtyy purojen ja järvien rannoilla. Voimakkaana saalistajana se on syrjäyttänyt suomalaisen vesikon lähes täysin.

Vain metsästäjä on minkin arvoinen

Kokonaan minkkiä ei voida Suomen luonnosta enää hävittää. Säännöllisellä pyydystämisellä kanta on mahdollista pitää kurissa. Riistanhoidonneuvoja kuitenkin muistuttaa, ettei minkin pyyntiin ole välttämättä lupa ryhtyä omin voimin.

- Minkki on riistaeläin, joten sen tappamiseen tarvitaan metsästyskortti. Minkin pyytäjän pitää olla metsästäjä, Kursula huomauttaa.

Minkin kesäaikainen rauhoitus päättyy heinäkuun lopussa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi