Alppiruusut vetoavat myös varkaisiin

Jyväskylän Mäyrämäessä sijaitsee alppiruusupuisto, jonne vain harvat löytävät. Metsänsiimeksen kukkaloisto on ollut viime vuosina vaiettu salaisuus, sillä puistoa on kunnostettu. Vartijat valvovat alppiruusuja, etteivät tutkimustarpeisiin kasvatetut kukkaset lähde innokkaiden kansalaisten matkaan.

Kuva: Raila Paavola / YLE

Mäyrämäessä, Nääpikäntien varressa toimivaa alppiruusupuistoa voisi sanoa eläväksi geenipankiksi. Puistossa on 25 vuoden ajan kasvatettu ja säilytetty alppiruusuyksilöitä tutkimustarpeisiin. Puisto on osa Helsingin yliopiston tutkimushanketta, jolla jalostetaan erikokoisia ja -näköisiä alppiruusulajikkeita Suomen ilmastoon sopiviksi.

Alppiruusu on näyttävä kasvi, joka kasvaa melko korkeaksi. Alppiruusu ei nimestään huolimatta ole ruusu, vaan eräänlainen kanervakasvi. Alppiruusu kasvattaa suurikokoisia ruusunkukkia muistuttavat kukinnat, voiden värit vaihtelevat hennon vaaleanpunaisesta kirkuvanräikyvään fuksianpunaiseen.

Mäyrämäen alppiruusupuisto on kaikille avoin.

- Kun varovasti kävelee ja katsoo mihin astuu niin kyllä täällä voi vapaasti kävellä. Toivotaan tietysti, että ihmiset käyttäisivät valmiita polkuja, Jyväskylän kaupungin ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo ohjeistaa.

Alppiruusuja saa ihastella ja valokuvata vapaasti, mutta alppiruusujen poimiminen on ehdottomasti kiellettyä. Upeat kukat ovat kuitenkin kiinnostaneet myös varkaita ja uusia istutettuja taimia on vohkittu puiston kunnostuksen jälkeen. Mäyrämäen alppiruusupuistoon onkin järjestetty valvonta ja vartijat kiertävät puistossa satunnaisin väliajoin turvaamassa kukkien kasvua.