1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oopperat

Taikahuilu pääsee pian telttaan

Kokkolan Ooppera pääsee todennäköisesti torstaina testaamaan todellisia esitysolosuhteita Taikahuilu-oopperalle. Heinäkuun puolessavälissä esitettävän Mozartin oopperan esiintymispaikkana toimiva sirkusteltta alkaa olla kasassa Kokkolan Länsipuistossa.

Oopperat
Kuvassa Kokkolan Oopperakesän taitellinen johtaja Anu Komsi taustalla sirkusteltta, jossa Taikahuilu- ooppera esitetään
YLE / Aki Kopsala

Toistaiseksi oopperaa on harjoiteltu koulun liikuntasalissa. Taiteellinen johtaja Anu Komsi arvioi, että telttaolosuhteet saattavat vaatia äänentoistolaitteita ainakin puheosuuksiin, kuten Öjan rantalaiturilla esitetty Figaron häät muutama vuosi sitten.

Äänentoiston todellinen tarve sirkusteltassa selviää, kun produktio orkestereineen, katsomopenkkeineen ja lavasteineen siirtyy telttaan. Taiteellinen johtaja ja Yön kuningattaren roolin Taikahuilussa laulava Anu Komsi:

- Nyt ainakin siellä kaikui tosi paljon. Meillä on kyllä tulossa vahvistusta sinne ihan dialogienkin takia. Meillä on sama tiimi kuin Öjassa Figaron häissä. Siellähän meillä oli kanssa sellainen vahvistus, jota tarvittiin joskus vähemmän joskus enemmän ihan säistä riippuen. Siellä oli se tuuli, joka välillä vei sitä ääntä ja välillä oli ihan luonnon akustiikka, että meillä on joustava tiimi, joka pystyy pitämään äänen laadun hyvänä.

Taiteellinen johtaja on kuitenkin yllättynyt teltan hyvistä akustisista ominaisuuksista. Jo puolivalmiissakin teltassa tuntui kaikuvan todella hyvin.

Kolme kieltä kuultavana

Taikahuilussa Kokkolassa kuullaan kolmea kieltä: oopperan alkukieltä saksaa sekä tietysti ruotsia ja suomea. Mitään tekstitystaulua yleisö ei saa nähtäväkseen, mutta Anu Komsi vakuuttaa, että Taikahuilun tarina aukeaa kuulijalle siitä huolimatta.

- Esitys on ohjattu sillä tavalla, että se informaatio on selkeä ja tulee ilmi joko dialogissa tai toiminnassa. Koko teos kantaa niin vahvasti, että tekstitykseen ei koeta tarvetta.

Komsin mielestä juuri Taikahuilu-ooppera sopii esitettäväksi sirkustelttaan: oopperassa kuullaan monia taiturimaisia aarioita, kun taas sirkuksessa esitetään esimerkiksi taiturimaisia trapetsinumeroita. Länsipuiston oopperateltassakin nähdään sirkustaituruutta tulitaiteilijalta ja trapetsitaiteilijoilta.

Tarina kaikelle kansalle

Taikahuilu-ooppera on sikäli erikoinen, että sen tarina oli tarkoitettu kaikelle kansalle, rahvaalle. Yleensä Mozart sävelsi musiikkia ylimystölle ja hoviväelle. Anu Komsi miettii, että toive kaikelle kansalle esiintymisestä pätee Kokkolan ooperan produktioihin.

- Meidän yleisömme on monimuotoista. Oopperan suhteen ensikertalaisia ja toisaalta todellisia oopperan ystäviä. Joka vuosi tulee uudenlaista yleisöä, teoksesta riippumatta. Oopperafanaatikkoja saapuu eri puolilta maailmaa jopa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Heini Holopainen