1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Gaddafista annettiin pidätysmääräys

Kansainvälinen rikostuomioistuin on antanut Libyan johtajasta Muammar Gaddafista pidätysmääräyksen. Myös Gaddafin poika Saif al-Islam ja tiedustelujohtaja Abdullah al-Senussi halutaan tuomioistuimeen vastaamaan teoistaan.

kansannousut
Libyan johtaja Muammar Gaddafi osoittaa sormellaan.
Itse määräystä pidetään lähinnä symbolisena, sillä Gaddafia on vaikea saada Haagin tuomioistuimen eteen. Pidätysmääräys lisää kuitenkin painetta Libyan vallansiirtoon.

Heitä epäillään rikoksista ihmisyyttä vastaan.

ICC:n pääsyyttäjä Luis Moreno-Ocampo on tutkinut Gaddafin toimia oppositiota vastaan helmikuusta alkaen.

Afrikan unioni vetosi jälleen sunnuntai-iltana Libyan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi. Vallassa sitkeästi sinnittelevä Gaddafi ei ole AU:n neuvottelutarjoukseen suostunut. Myöskään Benghazin kapinallisjohdon ja Gaddafin hallinnon epäsuorat keskustelut eivät ole tuottaneet tulosta.

Hallituksen tiedottaja Moussa Ibrahim sanoi sunnuntaina, että Gaddafi on Libyan valinta. Hän piti rauhantunnustelujen ehtona Naton iskujen lopettamista.

Gaddafin pidätysmääräys lisää kansainvälistä painetta Libyan vallansiirtoon. Pääsyyttäjä ei usko rikoksien loppuvan, ennen kuin Gaddafi vangitaan.

Libyan hallitus on ilmoittanut jo etukäteen, ettei se noudata ICC:n päätöstä. Maa ei ole allekirjoittanut tuomioistuimen peruskirjaa, eli Rooman sopimusta.

Kyseessä on toinen kerta kun oikeuden eteen etsitään vallassa olevaa valtionpäämiestä. Sudanin presidentistä Omar al-Bashirista annettiin pidätysmääräys vuonna 2009. Häntä ei ole kuitenkaan luovutettu ICC:lle, vaikka hän on tehnyt määräyksen voimassaoloaikana ulkomaanmatkoja.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi