Kreikan säästöpaketti hyväksyttiin

Kreikan parlamentti on hyväksynyt uuden talouden säästöpaketin äänin 155 - 138. Säästöpaketin hyväksyminen oli edellytyksenä EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa sovitun tukiohjelman jatkamiselle.

talous
Kreikan pääministeri George Papandreou sekä muut Pasok-puolueen edustajat taputtavat 29. kesäkuuta.
Kreikan pääministeri George Papandreou (eturivissä vas.) sekä muut Pasok-puolueen edustajat taputtivat säästöpaketista käydyn äänestyksen tuloksen selvittyä 29. kesäkuuta.Katerina Mavrona / EPA

Nyt hyväksytyn paketin myötä Kreikka sitoutuu karsimaan julkisista menoistaan lähes 30 miljardia euroa. Yksityiskohdista on määrä äänestää torstaina. Lisäksi torstaina äänestetään valtionomaisuuden yksityistämisestä.

EU:n ja IMF:n tukiohjelman jatkaminen merkitsee sitä, että Kreikka saa viime vuoden toukokuussa päätetystä 110 miljardin euron apupaketista seuraavan erän eli 12 miljardia euroa. Kreikka tarvitsee näitä miljardeja maksaakseen heinäkuussa erääntyviä lainoja ja lainojen korkoja.

Säästöjen hyväksyminen Kreikan parlamentissa ei ollut itsestäänselvyys, sillä hallituksella on vain viiden paikan enemmistö 300-paikkaisessa parlamentissa.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters