Tyytymättömät kreikkalaiset mellakoivat Ateenassa

Kreikan pääkaupungissa Ateenassa oli keskiviikkona levotonta maan hallituksen säästöohjelmaäänestyksen vuoksi. Tuhannet ihmiset kokoontuivat Syntagman aukiolle kaupungin keskustaan. Osa heitteli kiviä, mihin poliisi vastasi kyynelkaasulla.

Ulkomaat
Mielenosoittajat ja mellakkapoliisi ottavat yhteen parlamenttitalon edustalla.
Mielenosoittajat ja mellakkapoliisi ovat ottaneet yhteen parlamenttitalon edustalla.Panetlis Saitas / EPA

Mielenosoittajat vastustavat hallituksen säästöohjelmaa, koska he katsovat, että tavalliset kreikkalaiset ovat tehneet työnsä yhtä hyvin kuin muutkin eurooppalaiset. Monien mielestä rikkaiden tulisi osallistua vastuunkantoon.

Keskiviikkona joukko mielenosoittajia sai kaadettua osan metallisesta aidasta parlamentin ympärillä ja kävi mellakkapoliisin kimppuun. Poliisi vastasi kyynelkaasulla.

Myöhemmin ryhmä mielenosoittajia kiipesi tikkaita pitkin Syntagman aukiolla sijaitsevaan toimistorakennukseen ja yritti sytyttää sen tuleen. Mellakkapoliisi sai kuitenkin estettyä aikeet ja hääti noin 30 protestoijan ryhmän rakennuksesta. Mielenosoittajat pyrkivät sisään myös aukiolla sijaitsevaan talousministeriöön.

Ateenaan perustettu ensiapupisteitä

YLE Uutisten toimittaja Susanna Turunen kuvaa paikan päällä Ateenassa kaupungin tunnelmaa erittäin levottomaksi.

- Olin kolmen korttelin päässä keskusaukiosta, mitä pidin turvallisena etäisyytenä. Epäonnekseni juoksin suoraan kyynelkaasupatruunaan ja tuntemattomat miehet nappasivat minut syrjään ja päädyin läheisen hotellin kylmäkellariin.

- Kylmäkellarissa oli ensiapupiste - täkäläiset ovat jo tottuneet mielenosoituksiin. Tarjolla oli sitruunaa, rasvaa, silmätippoja ja vettä. Minä ja parikymmentä muuta ensimmäistä uhria odotimme puoli tuntia, jotta savu ja katku hälvenisivät, Turunen kertoo.

Poliisi loukkaantui vakavasti

Pari tuntia hyväksymispäätöksen jälkeen mielenosoittajat sytyttivät tuleen postitoimiston, joka sijaitsee valtiovarainministeriön päärakennuksen katukerroksessa. Palokunta saapui sammuttamaan tulta, joka lähetti sankkaa harmaata savua ilmaan. Väkivaltainen mellakointi kuitenkin häiritsi pahoin palokunnan toimintaa.

Valtaa pitävän puolueen kansanedustajaa Aleksandros Athanassiadisia heitettiin vesipulloilla, kun hän kulki kadulla säästöpaketin äänestyksen jälkeen. Häntä myös pilkattiin sanallisesti. Athanassiadis oli etukäteen ilmoittanut äänestävänsä säästöohjelmaa vastaan mutta äänestikin lopulta sen puolesta. Hän ei loukkaantunut vesipullosateessa.

Poliisin mukaan keskiviikon levottomuuksissa loukkaantui 49 poliisia. Yksi heistä loukkaantui pahasti, kun häntä heitettiin kivellä kasvoihin. Yksitoista rettelöijää on pidätetty. Pelastusviranomaisten mukaan 99 protestoijaa ja ohikulkijaa on saanut hoitoa vammoihinsa.

Tiistaina loukkaantui kymmeniä

Jo eilen tiistaina Ateenan keskustaan kerääntyi kymmeniä tuhansia kreikkalaisia osoittamaan mieltään säästötoimia vastaan. Illalla parlamentin edusta rauhoittui jonkin verran, mutta tuhannet ihmiset jäivät sijoilleen Syntagman aukiolle.

- Kyynelkaasun ja palopommien jälkeinen katku teki olemisen lähes sietämättömäksi alueella ilman hengityssuojaa, Turunen kuvaili tilannetta paikan päällä.

Tiistain yhteenotoissa loukkaantui lähes 50 ihmistä ja yli kymmenen pidätettiin.

Myös yleislakko jatkuu

Kreikan ammattiyhdistykset vastustavat jäseniensä taloutta kirpaisevaa ohjelmaa eilen alkaneella yleislakolla. Yleislakon on määrä jatkua myös tänään.

Lakko on pysäyttänyt monet palvelut, kuten julkisen hallinnon ja liikenteen, ja vaikuttaa myös sairaaloiden ja tiedotusvälineiden toimintaan.

Yleislakon seurauksena keskiviikkona Rhodokselta Helsinkiin saapuvan lennon lähtö myöhästyi iltapäivällä muutamalla tunnilla eiliseen tapaan. Finnairin mukaan muuhun Suomen ja Kreikan väliseen lentoliikenteeseen lakolla ei ole ollut vaikutuksia.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP, Reuters