Muodollinen pätevyys selätti kovan kokemuksen päihdehoidossa

Kolmekymmentä vuotta toiminut liljendalilainen päihdeongelmaisten hoitokoti Syväpuro lopettaa torstaina virallisesti toimintansa. Paikan vetäjältä puuttuu Valviran edellyttämä korkeakoulutus tehtäväänsä. Sosiaalineuvos Mauri Poikeljärveä sapettaa se, että viranomaiset tuijottavat säännöksiin tulosten sijaan.

vieroitushoito (päihdehuolto)
Mauri Poikeljärvi viihdytti vieraitaan 30-vuotisjuhlissa.YLE

Vertaistukeen perustuvan Syväpuro-yhteisön suurin asiakas oli Helsingin kaupunki, joka irtisanoi sopimuksensa Valviran uusien säännösten takia. Toimintaa on ajettu vähitellen alas parin vuoden ajan. Viimeiset neljä asiakasta lähtevät 40-paikkaisesta hoitokodista tällä viikolla ja talolle etsiskellään ostajaa.

Lopettamisen syy on se, että nykyiset säännökset edellyttävät kuntoutuslaitoksen johtajalta korkeakoulututkintoa. Syväpuro-yhteisöä johtava Mauri Poikeljärvi on itse entinen katujen mies, jolta tutkinto puuttuu. Poikeljärvi ei pettymystään salaile.

- Tietysti me oltaisiin haluttu jatkaa, mutta kun oltiin niin Helsinki-keskeisiä ja panostettiin siihen yhteistyöhön, sitten sosiaalilautakunta Helsingissä tekee sellaisen päätöksen, että Syväpuron osalta ei laitosjohtajan koulutus riitä, vaikka olen kymmeniä vuosia sitä tehnyt. Musta tuli yhdessä yössä lautapoika.

Juodaan pullakahvit ja surraan

Poikeljärveä korpeaa paitsi omasta niin myös muiden työntekijöiden puolesta.

- Voiko tämä järjestelmä tosiaan viedä kahdeksan työpaikkaa sekä multa ammatin? Tämä on vähän kummallinen juttu, että tähän tutkintoasiaan tämä kaatui. Olen tehnyt tätä 30 vuotta ja saanut sosiaalineuvoksen arvonimen, eikä sillä ole nyt arvoa. Viimeinen kolmannen sektorin toimija, joka mää oon, joutuu lopettaan. Tänään juodaan pullakahvit ja ollaan surullisia.

Päihdetyön konkari ei usko, että pitkän linjan alkoholisteja opitaan auttamaan vain koulunpenkkiä kuluttamalla.

-Näihin tällaisiin kaupungin ja valtiovallan käyttämiin direktiiveihin tämä nyt sitten kaatui, että toivotan onnea niille koulutetuille, jotka nyt sit tälle alalle tulee ja sille koululle joka opettaa selviytymään. Ihmettelen, missä on sellainen koulu, joka opettaa juomaan ja elämään kadulla ja sieltä selviytymään. Mää haluisin tietää, määkin menisin siihen kouluun vielä kuusvitosena, Poikeljärvi puuskahtaa.

"Käynnissä alkoholistien etninen puhdistus"

Tiukkaa raittiutta asukkailtaan edellyttävältä Poikeljärveltä ei löydy ymmärrystä nykyisille opeille, joiden mukaan metsien miehet pääsevät asumaan, vaikka viina maistuisikin. Hänen mielestään ihmiset jätetään heitteille, jos juopotteluun ei puututa.

- Käynnissä on mielestäni etninen puhdistus, nykyään saa kadunmies asunnon, mikä tietysti on hyvä, mutta siellä saa juoda, mikä on huono. Nämä ihmiset eivät muuta tapojaan. Nythän on myös erilaisiai järjestöjä, jotka asuttavat alkoholisteja jopa kerrostaloissa, eikä siellä edes henkilökunta pysy. Että tällanen on suuntaus.

"Työvoitoksi riittää yksikin korkin kiinni saanut"

Eläkkeellä Poikeljärvi ei silti aio jäädä pankolle makaamaan.

- Tuskinpa mää nyt kokonaan eläkkeelle jään, eiköhän tällä sektorilla riitä puuhaamista. Eläkkeellä on aikaa käynnistellä kaikenlaisia projekteja varmasti. Uskoisin näin, että mulle on vielä käyttöö.

Syväpuro-yhteisön asiakkaina on ollut paljon niitä, joihin muut järjestelmät ja hoitomuodot eivät ole purreet. Työvoittoja on vaikea mitata määrässä, toteaa Poikeljärvi.

- Mäkin tunnen aika monta, kenen kanssa on oltu yhdessä matkassa ja elämä on selkiintyny. Eikä oo välii, vaikka ois vaan yks selkiintynyt, niin tää 30 vuotta ei oo menny hukkaan. Se elämän muutos ja elämään selviiminen on niin kova juttu, että jos sen yksikin tekee ja muuttaa elämänsä, niin sillon tää on palvellu.

Lähteet: YLE Helsinki