Jos mie saisin jouten olla ja voita syyvä

Voi on päässyt pannasta, tietää toimittaja Risto Lasila. Suunvuorossa levitetään voita leivälle ja vähän muuallekin.

Suunvuorot

Nyt taas suomalaiset uskaltavat 50 vuoden tauon jälkeen syödä voita. Tuota kiellettyä ja moitittua luonnontuotetta. Voihan meni pannaan 60-luvulla, ja sitten tulivat valtavat voivuoret. Lääkärit alkoivat varoitella voin vaaroista.

Nyt toiset lääkärit vuoren varmasti vakuuttavat, että voi on vain hyvästä. Sydänspesialistit ovat toista mieltä.

Joka tapauksessa voin kulutus on noussut ensi kertaa sitten 60-luvun. Nuoret syövät voita heillä on pyrkimyksenä luonnon läheiseen ruokavalioon. Ehkä ikäihmisetkin uskaltavat ostaa voita, jos eläkettä riittää.

Joskus takavuosina voi oli tärkeä ravintoaine vanhalle kansalle. Sanottiin, että voin syönti pitää hämäränäön tallella ja siksi voita popsittiin A-vitamiinilähteenä.

Vointisyönti kuten muukin "kehitys" ja hoohotukset tulevat Ruotsista. Kun svärje-mamma pistää veitsensä voihin, sitten suomalainen vihneniska arvaa vetää eläinkunnan tuotetta leipänsä päälle.

Ja voista on tehty karjalaislaulukin:

Jos mie saisin jouten olla

jos mie saisin jouten olla

hei, jos mie saisin jouten olla kesäkauven.

Kesäkauven voita syyvä

kesäkauven voita syyvä

hei. kesäkauven voita syyvä

sit mie naimaan Revon Kaisaa.

Näin Kuolemanjärveläisten laulukirjassa Karjalassa.

Suomalainen työmies ei ole tyytyväinen, jos leivän päälle ole saanut paksusti voita.

Mutta voista on nyt maailman markkinoilla kova pula ja voita uppoasi Venäjälle vaikka kuinka paljon. Sieltä löytyisi miljoonia suita, joille voi - masla - olisi haluttua. Ja Venäjällä äiti-maatuskat arvostavat maslaa. Viranomaiset pyrkivät siellä kasvattamaan voin kulutusta, koska heidän mielestään voi on ihmiselle vain hyväksi. Todellinen terveyspolitiikan karhunpalvelus oli kun meillä voi häädettiin ruokapöydistämme pois, tilalle tulivat kalliit kevyt tuotteet. Nyt ne ovat paljastuneet oikein pahan - transrasvan - lähteiksi.

Voin syönti on nyt nuorten varassa kun he varovat hiilareita ruokavalioissaan.

Onko tämä nyt se kesän rasvainen juttu. Ei kai?

Lähteet: Risto Lasila