Kimmo Kinnunen ei hingu nykyheittäjän housuihin

Keihäänheitto on perinteisesti ollut suomalaisen kesäurheilun kulmakivi: keihäässä on aina voinut luottaa arvokisamitaleihin, vaikka moni muu laji onkin mennyt penkin alle. Vaan kuinkahan mahtaa käydä tänä kesänä? Keihäsvalmentaja Kimmo Kinnusen mukaan paniikkkin ei ole aihetta, vaikka suvantovaihetta eletäänkin.

Kimmo Kinnunen
Keihäänheittäjä Kimmo Kinnunen mitalikorokkeella Tokiossa vuonna 1991.
Kimmo Kinnunen voitti keihäänheiton maailman mestaruuden Tokiossa vuonna 1991.YLE

Mikä on, kun ei keppi lennä? Yleisurheilun MM-kisoihin on enää pari kuukautta, ja viime viikonloppuna Kuortaneen Eliittikisoissa edes Tero Pitkämäki ei yltänyt MM-kisarajan yli. Itse asiassa hän heitti huonommin kuin junnuvuosina konsanaan. Keihäsvalmentaja Hannu Kangas totesi kisojen jälkeen, että ilmassa on katastrofin ainekset.

Keihään lajivalmentaja Kimmo Kinnunen puolestaan uskoo, että viime aikojen heikot tulokset saadaan kääntymään parempaan suuntaan, kunhan vain annetaan valmentajalle ja urheilijalle työrauha.

-Ehkä on tehty kärpäsestä härkänen. Mä uskon, että talvi on tehty töitä ja nyt vaan saadaan ne pienet palaset, pienet nyanssit, loksahtamaan kohilleen. Ja sitten se tekniikka, se on numero yksi. Sitä ei ylitä mikään, Kinnunen arvioi.

Katsomosta on helppo huudella

Katsomon puolelta on helppo huudella ja antaa ohjeita heittäjälle, mutta harva tietää, kuinka tarkkaa puuhaa keihäänheitto itse asiassa on. Kimmo Kinnunen kertoo, että huippuheitto vaatii kovia paineen vastaanottoja tukivaiheessa, hyvää heittoasentoa ja ennen kaikkea onnistunutta ajoitusta: nappisuoritus on sadasosasekunneista kiinni.

-Vetovaihe kestää 0,12 sekuntia ja siinä pitäisi räjähtää kaikki asiat. Jos olet pari sadasosaa myöhässä niin prosenteissa olet jo 15 prosenttia myöhässä, Kinnunen kuvailee.

Jotta huippuheitto onnistuu juuri tärkeällä hetkellä, on myös päänupin oltava kunnossa. Itseluottamusta on löydyttävä, mutta silti on nöyryys säilytettävä.

-Keihäänheitto on laji, joka nöyryyttää sua hyvin nopeasti. Se päivä, kun sä rupeat vähän kuvittelemaan, että sä olet hyvä, niin se on se päivä, jolloin alamäki alkaa, Kinnunen muistuttaa.

Nykyheittäjän on hallittava myös mediataidot

Hyvältä keihäänheittäjältä vaaditaan yhä enemmän myös esiintymistaitoja. Kinnunen kertoo olevansa tyytyväinen siitä, että hänen oma aktiiviuransa ajoittui 90-luvulle, jolloin mediaesiintyminen ei vielä ollut niin tärkeässä asemassa.

-Omat hermot on tarpeeksi tiukilla muutenkin. En ole koskaan tykännyt olla hierveästi esillä, hän toteaa.

Nykypäivän urheilijoiden on sen sijaan on oltava sinut median kanssa. Kinnunen kehottaisi kuitenkin pitämään sopivat rajat siinä, mihin kaikkeen urheilun ulkopuoliseen on valmis lähtemään mukaan.

-Tässä Tero Pitkämäki on se paras esimerkki. Ehkä hän tietyllä tavalla voisi pieniä rajauksia tehdä, mutta haluaa herrasmiehenä hoitaa kaikki asiat, Kinnunen kertoo.

Karnevaalit tuo huippuheittäjät ja tulevaisuuden toivot Pihtiputaalle

Pihtiputaan perinteiset Keihäskarnevaalit alkavat tänään. Nyt 41. kertaa järjestettävät Karnevaalit tarjoaa keihäänheittäjille näytönpaikan kahden kuukauden päästä alkaviin Etelä-Korean MM-kisoihin. Kimmo Kinnunen uskoo, että sunnuntain kisasta tulee tasainen ja pitkiä kaariakin nähdään.

-Toivon, että siellä pari ukkoa pystyisi nousemaan metrillisesti hyvään määrään, Kinnunen sanoo.

Kymmenien huippuheittäjien lisäksi keihäskarnevaalit kokoaa Pihtiputaalle myös satoja lapsia ja nuoria. Järjestelytoimikunnan puheenjohtajan Alpo Kokkosen mukaan keihäskoulu onkin yksi Keihäskarnevaalien painopisteistä, silllä koulussa tehdään tulevaisuuden toivoja.

-Nyt panostetaan keihäskouluun ja sitä kautta varmistetaan leveä suomalaisen keihäänheiton rintama sekä miehissä että naisissa. Tyttöjen ja poikien kauttahan sinne on vaan mentävä, Kokkonen toteaa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi