Keskusta ei syytä Kiviniemeä kannatussyöksystä

Keskustan kenttäväki seisoo puheenjohtaja Mari Kiviniemen takana puolueen alhaisesta kannatuksesta huolimatta. Keskustan piirijohtajien mielestä Kiviniemi ei ole vastuussa huonoista kannatusluvuista. Häneltä kuitenkin vaaditaan nopeasti näyttöjä oppositiossa.

talous
Kansanedustaja Mari Kiviniemi istuu paikallaan eduskuntasalissa.
YLE

Mari Kiviniemi valittiin keskustan puheenjohtajaksi kovin odotuksin vuosi sitten. Kiviniemen piti johtaa keskusta uuteen nousuun, mutta toisin kävi.

Kevään eduskuntavaaleissa tuli takkiin ja hallituspaikka vaihtui oppositioon. Nyt puolueen kannatus on YLE Uutisten uusimman mielipidemittauksen mukaan pudonnut ennätyksellisen alas - kesäkuussa puoluetta kannatti 13,8 prosenttia suomalaisista.

Puolueen kenttäväellä on alhaiseen kannatukseen monia selityksiä. Varsinais-Suomen keskustan puheenjohtaja Pekka Myllymäki uskoo, ettei vaaleista ole tultu vielä riittävän pitkälle.

- Nyt valitettavasti ollaan varmaan vielä tilanteessa, jossa Eurooppa-politiikka, vastuunkanto ja Kreikka-asiat vielä painavat keskustan hartioita.

Puheenjohtaja Mirja Vehkaperä Pohjois-Pohjanmaalta on samoilla linjoilla.

- Keskustan oppositiovaihe ei ole varmasti vielä lähtenyt käyntiin ihan täysin. Sitä kautta varmasti lähdemme sitten kirimään takaisin sinne kannatuslukuihin missä ollaan aikaisemmin pyöritty.

Kannatus nousuun kevääseen mennessä

YLE Uutiset tavoitti 19 keskustan 21 piirijohtajasta. Heiltä kysyttiin, onko Mari Kiviniemi vastuussa puolueen heikosta menestyksestä ja pitäisikö hänen tilalleen valita uusi puheenjohtaja. Piirijohtajien kannat olivat yhtenevät - paniikkinappia ei paineta.

Lapin keskustan puheenjohtajan Janne Seurujärven mielestä Mari Kiviniemi on kovan haasteen edessä. Vastuuta puolueen ahdingosta hän ei kuitenkaan suostu sysäämään puheenjohtajan niskaan.

- Kiviniemi on tietysti ollut hyvin vähän aikaa puheenjohtajana, että siinä mielessä en kyllä puheenjohtajaa syyttäisi kannatusluvuista.

Suurella osalla piirijohtajista oli kuitenkin selvä viesti puheenjohtaja Kiviniemelle: oppositiossa ei saa jäädä perussuomalaisten jalkoihin.

Kenttäväen mukaan Kiviniemen kohtalo ratkeaa Rovaniemen puoluekokouksessa ensi kesänä. Siihen mennessä pitäisi kannatus saada nousuun.

Lähteet: YLE Uutiset