1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Berliinissä käydään urbaania katusotaa

Berliini on ollut perinteisesti poliittisten ääriliikkeiden sotatanner. Viime viikkoina sattuneet poliitikkojen pahoinpitelyt ovat lisänneet urbaanin katusodan vakavuutta. Erityisesti viranomaisia huolestuttaa äärivasemmistolaisten harjoittaman väkivallan kasvu.

Poliisin äärivasemmistolaisiksi autonomeiksi epäilemät mustahuppuiset ja naamioituneet miesjoukot ovat pahoinpidelleet viime päivien aikana ensi syyskuussa pidettävien maapäivävaalien äärioikeistolaisia ehdokkaita ja heidän perheenjäseniään.

Berliinin sisäministeriön mukaan epäilyksiä äärivasemmiston suuntaan vahvistaa vasemmistolainen Indymedia - nettisivusto, josta löytyy yksityiskohtaiset kuvaukset viidestä pahoinpitelystä.

Sivustolla uhataan, että samalla tavalla tulee käymään myös muille äärioikeistolaisia ja kansallismielisiä puolueita edustaville ehdokkaille.

- Pelonkouristus vatsanpohjassa on äärioikeistolaiselle hyvä tunne, kirjoittavat vasemmistoautonomit.

Kostonkierre uhkaa

Poliisi pelkää väkivaltakierrettä, sillä äärioikeistolaiset ryhmittymät vannovat omilla nettisivuillaan kostoa. Kaksi vasemmistolaisten asuttamaa rakennusta on jo sytytetty palamaan.

Berliinin sosiaalidemokraattinen sisäministeri Ehrhart Körting lupaa lisätä ehdokkaiden ja vaalitilaisuuksien suojelua.

Vaikka äärioikeistolaisen Saksan kansallisdemokraattisen puolueen NPD:n sekä jokin aika sitten perustettujen kansallismielisten Freiheit - vapaus - ja PRO- puolueiden ehdokkaat eivät saa äänestäjiltä paljoakaan vastakaikua, niiden asettamien ehdokkaiden hakkaaminen on kuitenkin monien mielestä liikaa ja muistuttaa natsien 1930-luvulla harjoittamasta katuväkivallasta.

NPD:llä on Berliinissä 12 edustajaa kaupunginosaparlamenteissa. Puoluetta on yritetty kieltää. Hanke kaatui perustuslakituomioistuimeen, koska poliisi ei suostunut paljastamaan puolueeseen soluttamiensa agenttien määrää.

Tuomareille jäi epäselväksi, mitkä puolueen kontolle laitetut ja kieltämistä puoltaneet painotuotteet ja tapahtumat olivat todellisuudessa poliisin itsensä rahoittamia ja manipuloimia.

Berliini on anarkistien reservaatti

Berliiniläisten vasemmistoautonomien masinoimat mielenosoitukset saavat suoranaisia katusodan piirteitä erityisesti perinteisissä vappumielenosoituksissa, uusnatsien vastaisissa tapahtumissa sekä poliisien tyhjentäessä vallattuja taloja.

Viime vappuna musta-asuisia autonomeja ja sen suojeluksessa toimivaa mustaksi blokiksi kutsuttua anarkistista iskuryhmää oli hillitsemässä yli 7 000 poliisia. Kymmeniä poliiseja ja mielenosoittajia loukkaantui yhteenotoissa.

Urbaanien katutaistelijoiden joukko koostuu perusanarkistien ja monen sortin vasemmistoautonomien lisäksi kaooteista ja punkkareista.

Berliinissä vaikuttavat lähes kaikki jo kadonneeksi luullut vasemmistolaiset ja kommunistiset liikkeet entisestä DDR:n kommunistisen puolueen nuorisojärjestöstä FDJ:stä moniin marxilais-leniniläisiin ja maolaisiin ryhmittymiin.

Usein keskenään kilpailevat porukat unohtavat kuitenkin keskinäisen kilpailunsa ja riitansa ryhmittäytyessään taisteluun kapitalistista sortoyhteiskuntaa ja sitä edustavaa poliisia vastaa.

Juppeja häädetään kaasupommeilla

Berliiniläiset ovat tottuneet rajuihinkin yhteenottoihin, ellei polttopulloja ja ilotulitusraketteja tarvitse väistellä aivan kotiovella tai oma auto ei ole vaarassa, mutta viime viikkojen pahoinpitelyt ovat herättäneet pelkoa.

Äärioikeiston ja uusnatsien lisäksi berliiniläiset anarkistit ja vasemmistoautonomit pitävät vihollisinaan muun muassa kapitalismia USA:ta, Natoa ja EU:ta. Ne ovat myös äärioikeistolaisten ryhmien vihan kohteita.

Molemmat poliittiset ääret vastustavat myös nykyisenlaista Saksaa; äärivasemmistolaiset siksi, että Saksa on liian kansallismielinen ja kapitalistinen, ja äärioikeistolaiset sen vuoksi, että Saksa on liian monikulttuurinen.

Vasemmistoautonomit huutavat usein iskulauseissaan, että Saksa pitäisi pyyhkiä maailmankartalta ulottamalla Puola Ranskaan. Äärioikeistolaiset puolestaan laajentaisivat Saksan mielellään ennen toista maailmansotaa vallinneille rajoilleen.

Katusodan vastapuoliksi ovat joutuneet myös vaihtoehtoisesta elämänmuodostaan tunnetuissa Kreuzbergissa ja Friedrichshainissa vanhoista taloista kalliita asuntoja saneeraavat grynderit sekä heidän äveriäät asiakkaansa.

Vasemmistoautonomit, punkkarit ja kaootit eivät halua, että heidän asuttamiensa kaupunginosien väestörakenne muuttuu. Juppeja ja heidän perässään tulevia juppiravintoloita häädetään tehokkaasti savu- ja väripommeilla. Uhkana koetaan myös turistiryhmät, jotka houkuttelevat alueelle sen alkuperäiseen luonteeseen sopimattomia palveluja.

Autoja soihduiksi

Alkuvuoden aikana on poltettu yli 100 hienomman puoleista autoa. Kalliiden asuntojen myyntiä eivät ole vilkastuttaneet edes kadulta suoraan asuntoon kuljettavat autohissit ja kerrostaloasuntojen sisälle polttopulloilta ja naarmuttajilta suojaan sijoitetut autotallit

Urbaania sissisotaa kapitalistista yhteiskuntaa vastaan käydään myös heittämällä palopommeja poliisiasemille ja julkisiin rakennuksiin sekä polttamalla rautateiden ohjauskaapeleita.

Viime talven ja kevään aikana äärivasemmiston iskut tietoliikennekaappeihin sotkivat satojentuhansien berliiniläisten työmatkaliikenteen sekä mykistivät tuhansia matkapuhelimia.

Suosittuja tuhopolttojen kohteita ovat olleet myös Saksan postin ja sen tytäryhtiön DHL:n, sekä Saksan armeijan Bundeswehrin ajoneuvot, joita on poltettu tänä vuonna jo yli sata. Bundeswehr on varoittanut sotilaitaan ja henkilökuntaansa irtikierretyistä pyöränpulteista.

Pyörän irtoaminen kesken ajon saattaa aiheuttaa hengenvaarallisen onnettomuuden.