SS: Ruoka-avuksi pelkkää maitojauhetta

EU aikoo ensi vuonna antaa Suomelle ruoka-apuna ainoastaan 741 tonnia maitojauhetta, kertoo Savon Sanomat. EU-komission jakelusuunnitelman mukaan Suomi ei saisi ollenkaan viljaa, jota se voisi vaihtaa pastaan, mysliin, jauhoihin ja näkkileipään. Tämän vuoksi ruoka-avun jakaminen uhkaa loppua.

Kotimaa
Yksittäisille henkilöille jaettava EU:n ruoka-apupaketti.
YLE / Kia-Frega Prepula

Viljatuotteet annetaan EU-maille, joissa ruoka-avun tarve on suurin. Viljapula johtuu paitsi EU:n vakausvarastojen pienentymisestä, myös EU-tuomioistuimen keväällä tekemästä päätöksestä kieltää viljan markkinaostot. Ennen tuomioituimen päätöstä ylijäämävarastoista saatavaa vilja-apua on täydennetty ostamalla viljaa markkinoilta.

Savon Sanomien haastattelema EU:n ruoka-apua hallinnoivan Maaseutuviraston ylijohtaja Leena Tenhola on avun vähentymisestä huolissaan.

Ruoka-apua jakavat noin 30 järjestöä, kuten Kirkkopalvelut, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Suomen pelastusarmeijan säätiö ja Työttömien valtakunnallinen Yhteistoimintajärjestö, joutuvat nyt miettimään, jatkavatko ne enää ruoka-avun jakamista.

Lähteet: YLE Uutiset