Lukijat keskustelivat aspartaamista ja lisäaineiden haitoista

Esimerkiksi kevytlimsoista tuttu aspartaami huolestuttaa yhä useampaa. Ihmisten huoli aikaisti aspartaamin arviointia -juttu puhututti myös YLE Uutisten lukijoita perjantaina.

Kotimaa
Virvoitusjuoma-automaatti
YLE

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA aikaisti toukokuussa keinotekoisena makeutusaineena käytetyn aspartaamin turvallisuusarviointia nimenomaan huolestuneiden kansalaisten takia. Alun perin vuodelle 2020 suunnitellun arvioinnin on määrä valmistua jo ensi vuonna.

Siitä lähtien, kun aspartaami on hyväksytty turvalliseksi lisäaineeksi, sen ympärillä on käyty kriittistä keskustelua aineen terveysvaikutuksista. Aspartaamin käyttö on eri tutkimuksissa yhdistetty muun muassa päänsärkyyn, masennukseen ja jopa syöpään.

Nimimerkki Migreenikko on samaa mieltä.

"Jo vuosia sitten tuli todettua että aspartaami aiheuttaa migreeniä itselleni. Hassua on, että aspartaamia sitten löytyy suussa sulavista migreeni-lääkkeistä."

Nimimerkki Varjelkaa edes lapset -mielestä muun muassa värikyllästetyt virvoitusaineet eivät ole kenellekään tarpeellisia.

"Lisäineiden kielto olisi tietysti hyvä, mutta toisaalta, ihmiset voisivat vaivautua ajattelemaan itsekin ja jättää lisäainemössöt kaupan hyllylle."

Lukijat ovat kuitenkin ilahtuneita lisäaineettomien tuotteiden lisääntyvästä määrästä kauppojen valikoimassa.

"Olen ilolla pannut merkille, että lisäaineettomien tuotteiden määrä kasvaa koko ajan. Käsitykseni mukaan suurin osa lisäaineista palvelee tuotantoketjua eikä itse tuotetta", arvioi nimimerkki Jaska.

Lähteet: YLE Uutiset