1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yle lisää ohjelmien tekstityksiä

Yleisradio lupaa tekstittää puolet ohjelmistaan vuoden loppuun mennessä. Tänään perjantaina voimaan astuneen radiolain mukaan Yleisradion tulee tekstittää kaikki ohjelmansa vuoteen 2016 mennessä, lukuun ottamatta lasten- ja urheiluohjelmia.

Kotimaan uutiset
Derrick Frilund / YLE

- Ennen uutta lakia Yleisradio on tekstittänyt 20 prosenttia ohjelmistaan, kertoo ohjelmatekstityksen esimies Minna Pöntys.

Lailla halutaan edistää kuulovammaisten mahdollisuuksia seurata tv-lähetyksiä.

Pöntyksen mukaan tekstitykselle on kysyntää muidenkin väestöryhmien keskuudessa.

- Tekstitystä käyttävät kuurojen ja kuulovammaisten lisäksi myös esimerkiksi maahanmuuttajat, joille suomen kielen ymmärtäminen on helpompaa tekstimuodossa. Myös monet pienten lasten vanhemmat katsovat iltaisin lähetyksiä ilman ääntä. Tekstityksestä on tällöin hyötyä myös heille.

Tekstitys on aiemmin kuulunut vain julkisen palvelun Yleisradiolle. Uuden lain myötä myös kaupalliset kanavat, joilla on toimiluvassaan velvoite lähettää uutis- ja ajankohtaisohjelmia, joutuvat aloittamaan tekstitykset. Näiden kanavien on tekstitettävä puolet ohjelmistaan vuoteen 2016 mennessä.

Lastenohjelmien tekstityksen merkitystä lasten kehitykselle tullaan arvioimaan vielä myöhemmin. Tuloksista riippuen myös lastenohjelmat voivat saada jatkossa tekstitysvelvoitteen.

Lähteet: YLE Uutiset/ Jenni Mehtonen