1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaukolämpö

Savu ei nouse Toppilasta huoltoseisokin vuoksi

Oulun Toppilan kaukolämpölaitokset on ajettu alas huoltoseisokin vuoksi. Molemmat Toppilan turvevoimalat ovat poissa tuotannosta kolmen lähiviikon ajan. Parin miljoonan euron vuosihuollot tehdään kesällä, jolloin kaukolämpökuorma putoaa kymmenenteen osaan talven huipuista.

Toppilan turvevoimala. Kuva: YLE

Toppilan turvevoimalaitosten tuttu savuvana on kadonnut kaupunkikuvasta. Ei savua ilman tulta, pitää paikkansa tälläkin kertaa. Toppilan ykkös- ja kakkosyksiköt ovat vuosihuollossa yhtä aikaa.

Toppilan ykkösyksikkö ajettiin alas viikko sitten ja kakkonenkin lakkasi savuttamasta keskiviikkona. Samanaikaisesti molemmat yksiköt ovat pois käytöstä kolmisen viikkoa, sitten voimalalaitokset käynnistetään vuoron perää takaisin tuotantoon.

- Helteillä höyry ei näkyisi piipun päistä muutenkaan, mutta nyt meneillään ovat huoltoseisokit, kertoo johtaja Jukka Salovaara Oulun Energiasta.

Vuosihuollot tehdään kesäseisokin yhteydessä, jolloin kaukolämpökuorma putoaa kymmenenteen osaan talven huipuista. Korvaavaa energiaa saadaan Stora Enson ja Kemiran prosesseista sekä varavoimaloista.

- Kakkosessa tehdään nyt jatkoja viime kesän turbiiniremontille, erityisesti laakerointiin, selvittää Jukka Salovaara.

Jukka Salovaaran mukaan Toppilan vuosihuoltoihin varataan normaalivuosina yhdestä kaksi miljoonaa euroa, ellei samanaikaisesti tehdä jotakin suurempaa peruskorjausta.

Toppila-2 -voimalaitoksen turbiini modernisoidaan vuoden kuluttua. Hyötysuhdetta merkittävästi lisäävät uusintatyöt aiotaan tehdä vuoden kuluttua heinäkuussa vain 32 päivässä.

Toppilan voimalaitokset tuottavat 210 MW sähköä ja 340 MWth kaukolämpöä puusta ja turpeesta. Toppilan voimalaitoksilla tuotetaan noin 40 prosenttia Oulun Energian hankkimasta sähköstä ja noin 90 prosenttia kaukolämmöstä.