Moitteet johtivat kullankaivajien ohjekirjaan

Kullankaivajien liitto julkaisee perjantaina Hyvä kullankaivuutapa -kirjasen. Siihen on kerätty kaivajia koskevat uudet määräykset ja ohjeet sekä kullankaivajien niksejä ja hyviä käytäntöjä.

Kotimaa
Jukka Kela on kaivanut kultaa Miessin Pehkosen kurussa 15 vuotta. Hän pelkää että menettää koko omaisuutensa ja elinkeinonsa kaivoslain uudistuksen myötä.YLE/ Jarmo Honkanen

Lapin Kullankaivajien liiton toiminnanjohtajan Antti Peroniuksen mukaan opas sai alkunsa siitä, että kullankaivajia moitittiin.

- Meitä on moitittu monista eri asioista ja nyt meillä on tarkoitus sopeuttaa toiminta uuteen kaivoslakiin ja panna hommat kerralla kuntoon, Peronius sanoo.

Vihkosta jaetaan ensisijassa kullankaivajaliiton jäsenille. Peroniuksen mukaan kullankaivuun ammattilaiset taitavat jo asiat eli alan harrastajat ja elämäntapakaivajat ovat ensimmäinen kohderyhmä.

Kullankaivajien lisäksi kirjasta aiotaan jakaa kaikille viraomaisille, joita kullankaivuu koskee. Peroniuksen mukaan heilläkin on vielä aukkoja tietämyksessä.

- Usein sektorin viranomaisetkaan eivät tiedä mitä sektorin toisella tontilla oleva viranomainen puuhailee ja meiltä vaatii.

Perjantaina julkistettava kirjanen on oppaan ensimmäinen versio. Kullankaivajien liitto odottaa saavansa kullankaivajilta vielä täydennystä ohjeisiin. Myös virkamiesten toivotaan tarkastavan, että heitä koskevat tiedot pitävät paikkansa.

Tarkoitus on, että kirjasen voi tulevaisuudessa ladata netistä ilmaiseksi kuka tahansa.

Julkaisutilaisuus on perjantaina Iso-ojan kämpällä Sodankylän Tankavaarassa pidettävässä kullankaivajien juhlassa.

Lähteet: YLE Lappi