Mökin lääkekaappi ajantasalle

Mökillä ja lomamatkalla on varauduttava haavojen puhdistamiseen, myrkytyksiin ja erilaisiin vatsavaivoihin. Kertakäyttöinen kylmäpakkaus saattaa osoittautua myös arvokkaaksi nilkan muljahdettua mukulakivikadulla.

Kotimaa
Allergialääkkeitä
YLE / Sari Törmikoski

Kesä on apteekeissa aikaa, jolloin muun muassa närästyslääkkeiden ja vatsavaivalääkkeiden myynti on talvea suurempaa. Myös laastareita, haavanhoitoaineita ja aurinkovoiteita menee talvea enemmän.

- Jos mökillä on pieniä lapsia, niin he saattavat laittaa suuhunsa pihasta tai metsästä löytyviä myrkyllisiäkin marjoja. Sen vuoksi olisi hyvä olla hiilijauhe tai -tabletit myrkytyksien varalle, kertoo proviisori Hanna Niiranen.

Kesän perinteiset mökkitarvikkeet ovat aurinkosuojavoiteet ja hyttyskarkotteet. Jos tietää, että kärsii vatsavaivoista, niin silloin lääkekaappiin pitäisi hankkia myös erilaisia ummetukseen, närästykseen ja ripuliin tarkoitettuja lääkkeitä.

Pakkaselle altistuneet lääkkeet on vaihdettava

Mikäli lääkkeet ovat jääneet mökkiin talveksi ja mökin sisätilan lämpötila alenee pakkaselle, tulisi lääkkeet vaihtaa kesän aluksi. Muuten lääkekaapin päivitystä on tehtävä lääkkeiden ja tuotteiden parasta ennen -päiväysmerkintöjen mentyä umpeen.

Lääkevalmistajat eivät ole juuri testanneet lääkkeiden säilymistä korkeissa lämpötiloissa.

- Normaalisti lääkkeet pyritään säilyttämään alle 25-asteen lämpötilassa. Jos esimerkiksi autossa säilytetään lääkkeitä, tulisi lääkkeet sijoittaa auton varjoisiin ja viileimpiin osiin. Mutta, jos autossa lämpötila nousee korkeaksi, niin lääkkeiden parasta ennen -päiväys ei välttämättä enää pidä paikkaansa, kertoo Niiranen.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala