1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vuolenkoski, Iitti

Iittiläinen kylähullu luopuu tittelistään

Seppo Lehtinen Iitin Vuolenkoskelta luovuttaa Vuoden kylähullu -tittelinsä seuraavalle kylähullulle lauantaina Vuolenkosken kesätorilla. Valtakunnan uusi kylähullu valikoituu 80 ehdokkaan joukosta.

Kuva: Arto Rantanen

Viimeistä päivää Vuoden kylähullu -titteliä kantavalla Seppo Lehtisellä on riittänyt ohjelmaa kahden vuoden pestin aikana. Hän laskee kiertäneensä yli sata tilaisuutta, joissa hän on käynyt nostattamassa kylähenkeä ympäri Suomen.

- Puolet ovat olleet seminaareja, joissa olen käynyt puhumassa ihan täyttä asiaa. Puolet ovat olleet markkinatempauksia, Seppo Lehtinen arvioi. Kylähullu on etsinyt esimerkiksi ratkaisuja valtakunnan tason kylä- ja pitäjäongelmiin.

Lehtinen on toki ehtinyt tekemään muutakin kuin toimia kyläasiantuntijana ja kierrellä Suomen kylätapahtumia.

- Perhe on lisääntynyt yhdellä pikkupojalla tämän kahden vuoden aikana. Nyt on puoli tusinaa tullut täyteen, hän paljastaa.

Kylähullu keräsi laajat kannattajajoukot

Lehtisestä tuli Suomen 10. kylähullu vuonna 2009 Kajaanissa, jossa edeltäjä Veli-Matti Karppinen kasasi raadin valitsemaan itselleen seuraajaa.

- Minun ansioni oli varmasti se, että olin koko Kymenlaakson yhteinen ehdokas kisaan. Minulla oli laajat kannattajajoukot takana monelta toimintaryhmältä, Seppo Lehtinen kertoo.

Lehtisen ansioksi voi muun muassa laskea pyörätien, joka saatiin rakennettua kylälle talkoovoimin. Muutenkin hän ollut mukana kehittämässä Vuolenkosken kylän toimintaa.

- Olin ehkä hulluin lenkki, mutta sain innostettua kylän ja yhteistyötahot mukaan, Seppo Lehtinen kertoo roolistaan kyläprojekteissa.

Väistyvä kylähullu on kasannut 12-henkisen raadin, joka on valinnut seuraavan kylähullun. Raadissa ovat mukana muun muassa Iitin kunnanjohtaja Pentti Toivonen ja edustajia Tiehallinnosta ja maakuntaliitosta. Joukossa on jopa saappaanheiton maailmanmestari.

Ehdotuksia uudeksi kylähulluksi tuli kaikkiaan 80 kappaletta. Niistä puolet karsiutui pois heti kättelyssä, ja lopulta raati käsitteli puolen tusinaa parasta hakemusta. Päätös uudesta kylähullusta syntyi yksimielisesti.

Kylähullun pitää täyttää selkeät kriteerit.

- Kylähulluksi valitaan kahdeksi vuodeksi henkilö, joka on perinteisistä ajattelumalleista poikkeava, uusia näkökulmia etsivä kylän yhteisön kehitystä eteenpäin vievä luova ihmettelijä ja kyselijä. Etsimme sellaista tyyppiä, joka pystyy moottoroimaan yhteisön vahvuudet positiiviseen toimintaan, väistyvä kylähullu Seppo Lehtinen kiteyttää.

Uusi kylähullu julkistetaan lauantaina Vuolenkosken kesätorilla kello 11. Perinteen 20. juhlavuoden kunniaksi raati palkitsee lisäksi kaksi ansioitunutta kylähullua, miehen ja naisen.