Savukosken lukioon ei hakenut kukaan

Savukosken lukioon ei hakenut yhtään oppilasta kevään yhteishaussa. Rehtori Arto Ahtisen mukaan Savukosken nuoria vetivät suurempien paikkakuntien lukiot ja ammatillinen koulutus. Lukion lakkauttamiseen Ahtinen ei kuitenkaan usko.

lukio

Ahtinen kertoo, että Savukoskella peruskoulun päätti keväällä harvinaisen pieni ikäluokka. Tästä kuuden oppilaan joukosta kukaan ei hakenut oman paikkakunnan lukioon.

- Minun tietojeni mukaan yksi oppilas harkitsi hakemista, mutta kun hän kuuli, että on ainoa hakija niin hän luopui ajatuksesta. Rovaniemen lukiot kiinnostivat ja ammatillinen koulutus vetää tänä pävänä aika hyvin, Ahtinen kertoo harmistuneena.

Kuntaliitto pienten lukioiden puolella

Savukosken lukio jatkaa syksyllä opetusta jäljelle jäävien oppilaiden kanssa. Heitä on vain 10 ja aikuislukiota käy yksi henkilö. Lukion oppilasmäärä on ollut viime vuosina laskusuunnassa. Oppilaitoksen tulevaisuuden suhteen Ahtinen ei ole kuitenkaan heittämässä kirvestä kaivoon.

- Kuntaliitto on ainakin hyvin voimakkaasti pikkulukioiden kannalla. Paikkakunnan sivistystarpeen täyttämiseksi lukio on tärkeä. Kuntaliiton näkemys on pikemminkin ollut, että lukioita vähennetään tulevaisuudessa suurista kaupungeista, Ahtinen kertoo.

"Aika näyttää"

Uusi hallitus on ilmoittanut, että se leikkaa ammattikouluilta, oppisopimuskoulutuksesta ja korkeakouluilta yhteensä yli 200 miljoonaa euroa. Myös lukioverkkoa supistetaan 30 miljoonalla eurolla. Ahtisen mukaan opetushallitus on suhtautunut aina myönteisesti Savukosken lukioon, eikä näin ollen pelkää sen jäävän leikkurin alle.

- Viime talvena saimme korotettua oppilaskohtaisesti annettua tukea yli puolella. Mutta eihän sitä koskaan tiedä. Aika näyttää miten uusi hallitus jatkaa toimintaansa, Ahtinen sanoo.

Oppilaita houkutellaan naapurikunnasta

Ahtinen kertoo, että seuraavana keväänä peruskoulusta Savukoskelta pääsee kymmenen oppilasta, joista edes muutaman toivotaan hakevan lukioon. Ahtinen myös toivoo, että Savukosken lukio houkuttelisi yhä enemmän nuoria Pelkosenniemeltä, josta lukio lakkautettiin vuonna 2007.

- On lupeissa, että siellä tehtäisiin työtä päättäjien keskuudessa, että nuoria saataisiin tänne lukioon. Kuntahan on saanut Savukosken lukiosta ylioppilaita varsinkin sen jälkeen kun sen oma lukio lakkautettiin, Ahtinen sanoo.

Lähteet: YLE Lappi / Matti Konttinen