Kuningasjätkät tasapainoilevat Iissä

Varsinainen tukkien uitto on loppunut Iissä vuonna 1988, mutta vanhanajan perinnetyö ei ole jäänyt vain muistoihin. Iin Raasakkakoskella pidetään yllä vanhaa perinnettä jo kahdeksatta vuotta.

Ii
Heidi Hannukainen kaatumassa veteen
Hetki ennen molskahdusta.YLE

Kuningasjätkä-kilpailussa otetaan mittaa SM-tasolla koskenlaskussa, sauvonnassa ja rullauksessa.

- Haluamme, että nämä perinteet säilyvät edelleen tulevillekin sukupolville. Tämä on ollut tärkeä työlaji ihmisille ja tuonut tienestejä kesäaikana tänne jokivarteen, kertoo ratamestari Eero Alaraasakka.

Tasapainoilua tukkien päällä

Tapahtuman yhteydessä järjestetään tukkilaiskoulu, jossa harjoitellaan puomilla juoksua ja sestomista.

- Puomit ohjasivatt puiden kulkua joella. Tukkijätkien täytyi osata juosta niillä ja pitää itsensä tasapainossa. Tätä perinnettä siellä opetetaan.

- Se on näin hellepäivänä ihan sopiva laji kokeilla, sillä siinä todennäköisesti kastuu, Alaraasakka virnistää.

Kohti ylävirtaa

Kilpailu aloitetaan sauvonnalla, joka oli tärkeä taito entisajan tukkijätkillä.

- Sauvonnassa veneellä sauvotaan virtaa ylöspäin. Veneen täytyy kokoajan pysyä suorassa virtaan nähden, jottei keula käänny virtaan. Kilpailu on menetetty jos näin käy.

Kosken kuohuissa

Kun sauvonta on testattu, seuraava laji on koskenlasku. Siinä lähdetään joen yläpäästä, tukin päällä tasapainoillen, kohti maalia.

- Suurin osa tipahtaa. Tässä koskessa on sellainen kuohu, että siinä tukki nakkaa miehen helposti pois päältä.

- Minutkin se on nakannut siinä pois. En oikeastaan tykkää enää laskeakaan, kun jotenkin se tukki ei minusta tykännyt, naurahtaa Alaraasakka.

Kieli keskellä suuta

Taitava tukkijätkä pystyy melomaan kosken kuohuissa sestalla, eli uittokepillä, mutta aloittelijan on syytä keskittyä olennaiseen.

- Aloittelijalla on tekemistä kunhan saa pidettyä itsensä tukin päällä. Hänen ei kannata yrittää pukata vauhtia tai hän tipahtaa.

- Jos veteen putoaa, se ei ole ongelma. Matkaa voi jatkaa vaikka hajareisin puun päällä taikka sen vierellä, kunhan ennen maalia on takaisin puun päällä, niin saa ajan.

Lähteet: YLE Oulu