1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Esa Pakarinen

Esa Pakarisella on suuri merkitys Varkaudelle

Esa Pakarisen syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Ensimmäistä kertaa järjestettävä Pekasta Esaan –juhlatapahtuma huipentuu viikonloppuna Varkaudessa. Tapahtumajärjestäjä Juse Venäläisen mielestä nykypäivä kaipaa Esa Pakarisen kaltaisia komiikan tekijöitä.

Esa Pakarinen
Severi Suhonen soittaa hanuria ja laulaa
Esa Pakarinen Severi Suhosena vuonna 1981.Antero Tenhunen

- Hän oli henkilö, joka pisti itsensä alttiiksi naurulle ja nauratti nimenomaan itsenään. Pakarinen ei nauranut muiden heikkouksille tai imitoinut muita. Se on sitä korkeinta komiikkaa, jota tänä päivänä kaivattaisiin lisää, Venäläinen peräänkuuluttaa.

Esa Pakarisen huumoria hän kuvailee lupsakaksi, ja jossain määrin samoilla jalanjäljillä on ollut esimerkiksi savolaislähtöinen Jaakko Teppo.

- Mistä löytyvät uudet komiikan tekijät?, Venäläinen kysyy.

Rillumarei-tyyppisille tapahtumille on miehen mukaan selkeä tilaus tämän päivän Suomessa. Venäläinen virnistää ja toteaa, että huumori pitää ihmisiä hengissä.

Monien rakastama rillumarein tekijä

Venäläinen kiittelee kovasti sitä, että Varkauden kaupungin johto ja kulttuuritoimi ottivat hänen ideansa juhlatapahtumasta tervetulleena vastaan ja olivat mahdollistamassa tapahtuman järjestämisen.

Vaikka Pakarinen korostikin eläessään paljon pohjoiskarjalaisia juuriaan, ei hänen merkitystään tämän päivän Varkaudelle voi vähätellä. Asuihan hän kaupungissa ison osan elämästään.

- Esa Pakarinen merkitsee varmasti Varkaudelle paljon. Hän oli hyvin arvostettu ja monien rakastama henkilö rillumarei-kulttuurissa. Uskon, että täällä ollaan Pakarisesta ylpeitä. Hänen hyödyntämisensä jatkossa olisi hienoa, Venäläinen sanoo ja visioi Pekasta Esaan -tapahtumalle jatkoa myös tulevina vuosina.

Niin ikään tapahtumassa esiintyvät artistit oli helppo saada mukaan esiintymään. Venäläisen mukaan ohjelma rakentuu hyvin pitkälti paikallisten artistien ympärille.

- Ohjelman kasaaminen oli varsin lupsakkaa, Venäläinen nauraa.

Pekasta Esaan – Esa Pakarinen 100 –juhlaviikko päättyy heinäkuun ensimmäiseen viikonloppuun, jolloin lavalle nousevat muun muassa Jari Valanta, Marianne Kettunen, Tiina Räsänen ja Petri Hervanto.

Lähteet: YLE Savo / Anna Kumpulainen

Lue seuraavaksi