Ruijansuomalaiset mukana Turun ulkosuomalaisjuhlassa

Suuri ulkosuomalaisjuhla kokoaa eri puolilla maailmaa asuvat suomalaiset Turkuun viikonvaihteeksi. Ulkosuomalaisia on noin miljoona. Suurin osa heistä asuu Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. Juhla nostaa esiin myös pienempiä ulkosuomalaisryhmiä kuten ruijansuomalaiset.

ulkosuomalaiset
Dosentti Marjut Anttonen Turun yliopistosta ja ruijansuomalainen Elin Karikoski Norjasta
Dosentti Marjut Anttonen (vas.) Turun yliopistosta ja ruijansuomalainen Elin Karikoski Norjasta ovat mukana Suomi Sydämessä -ulkosuomalaisjuhlassa.YLE / Jussi Kallioinen

Elin Karikoski on Pohjois-Norjassa asuva neljännen polven ruijansuomalainen. Karikoski asuu Paatsjokilaaksossa, mutta Suomi on säilynyt Elin Karikosken sydämessä.

- Suomalaisuus ei näy esimerkiksi kodissani, mutta se on osa tunteitani.

Ruijansuomalaisten nykyistä määrää on vaikea arvioida, mutta 1800-luvun loppuun mennessä Norjaan muutti noin 10 000 suomalaista.

Suomen kieli ei ole Norjan vähemmistökieli

Ruijansuomalaisia kutsutaan myös norjansuomalaisiksi tai kveeneiksi. Kveenin kieli sai vähemmistökielen aseman Norjassa vuonna 2005. Kveeni on suomen murre, joten suomen kielen asema Norjassa huolestuttaa Elin Karikoskea. Karikoski itse opettaa tällä hetkellä suomen kieltä pienessä koulussa.

- Minusta tuntuu, että suomen kielestä on enemmän hyötyä kuin kveenistä. Kveenin kieli voi kiinnostaa tutkijoita, koska se on se vanha suomen murre.

Esimerkiksi Ruotsissa sekä meän kieli että suomen kieli ovat molemmat saaneet vähemmistökielen aseman. Turun yliopiston dosentti Marjut Anttonen on tutkinut norjansuomalaisia ja seuraa mielenkiinnolla kveenin kielen ja suomen kielen asemaa Norjassa.

- Nyt ollaan tekemässä kokonaan uutta kirjakieltä, joka perustuu vanhalle murteelle. Mistä saadaan tälle kirjakielelle riittävästi kirjallista materiaalia ja mistä löydetään ne lapset, jotka opiskelevat tätä kieltä. Tällä hetkellä tilanne on se, että pienet kielet ovat yhä enemmän pirstoutumassa pieneksi.

Ulkosuomalaisuus yhdistävä tekijä

Turussa järjestettävään Suomi Sydämessä -ulkosuomalaisjuhlaan odotetaan tuhansia vieraita. Ruijansuomalaisia saapuu alle kymmenen, mutta Elin Karikoskelle juhlalla on oma merkityksensä.

- Ehkä se on jotain suurta, mitä minä en vielä ymmärrä. Juhla on tärkeä ihmisille, jotka asuvat ympäri maailmaa. He ymmärtävät, että eivät ole yksin.

Tarkoitus on, että Siirtolaisuusinstituutin juhlasta syntyisi perinne.

Lähteet: YLE Turku