Osuustoiminta vauhdittaa kyläkauppaa

Kyläkaupat hakevat uutta puhtia purjeisiin osuustoimintapohjasta. Tuorein tulokas avasi ovensa Ullavassa perjantaina. Pohjalaismaakunnissa kyläkauppoja on noin seitsemänkymmentä. Kaikkien kyläkauppojen myynnistä kolmen pohjalaismaakunnan myynti kattaa lähes viidenneksen.

lähikaupat
Kuvassa Reino Herlevi ja Liisa Virkkala uuden M-marketin ulko-oven luona
YLE / Raila Paavola

Ullavan kyläkauppa oli avajaispäivänä tupaten täynnä. Talkoointo löi kyläläisetkin ällikällä.

-Täällä on pyörinyt koko ajan 20-30 talkoolaista joka päivä. Siinä on muuraria ja rapparia, sähkömiestä ja insinööriä, maalailee Väinö Lintilä innostuneena.

-Ette uskokaan, miten iso päivä tämä on ullavalaisille. Pitäisi nostaa lippu salkoon, hän hehkuttaa.

Osuuskuntalainen omistaa

Osuuskuntapohjainen kyläkauppa ei ole ainutlaatuinen, harvinainen kuitenkin. Mallia on haettu Vetelistä ja vähän muualtakin.

Osuuskunnassa osakkaat ovat myös omistajia, kiteyttää Ullavan palveluosuuskunnan puheenjohtaja Reino Herlevi.

Suomessa on noin 500 kyläkauppaa: Keski-pohjanmaalla kymmenkunta, Pohjanmaalla 37 ja Etelä-Pohjanmaalla 24. Osa on saanut piristysruiskeen valtion investointituesta. Kun paikat ja laitteet kunnostetaan, asiakasvirtakin vilkastuu. Tänä vuonna tukea on tarjolla miljoona euroa.

Maitoa ja muttereita

Kyläkauppojen asiakaskunta kasvaa monella paikkakunnalla vakiintuneiden loma-asukkaiden ansiosta. Timo Asiainen piipahti Ullavalle Helsingistä. Helsinkiläiskauppiaan silmin uusi kyläkauppa on väljä ja palvelut ovat monipuolisia.

- Rautakauppaosasto erottaa tämän selvästi helsinkiläisestä elintarvikekaupasta, joka yleensä tarjoaa pelkkää ruokaa.

Päivittäiskauppa ry on pitänyt hallituksenmuodostajatkin perillä kyläkauppojen kehittämisvaateista. Toimitusjohtaja Osmo Laineen mielestä kunnat ja valtio voisivat miettiä, mitä palveluita voitaisiin tuoda kyläkauppojen tiloihin ja siten lähemmäs kuntalaista. Kyläkaupat olisivat valmiita ottamaan hyllyilleen myös lääkkeitä.

Entäs viinaksia?

-Alkokin voisi tuoda kyläkauppaan oman konseptinsa, vaikkapa omaa henkilökuntaansakin ja 20-30 suosituinta tuotetta, sanoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Osmo Laine.

- Mikä ettei, jos kysyntää on , miettii Reino Herlevi. Hänen mukaansa juurekset tilataan jatkossa lähiviljelijältä, apteekki on tulossa kauppaan ja suunnitteilla on myös kauppatavaran kotiinkuljetus.

Kymmenen vuoden kuluttua Suomessa on ehkä vain runsas 400 kyläkauppaa.

- Ullavan osuuskunnan pitäisi nostaa vuosimyyntinsä lähelle miljoonaa euroa, jotta kauppa kannattaisi.

Pääseekö kauppa sellaiseen tulokseen?

-Kyllä pääsee, sanoo Herlevi.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Ritva Karhula