Saksan asevelvollisuus lakkautettiin

Saksa on luopunut asevelvollisuudesta ja muuttanut armeijansa ammattilais- ja vapaaehtoisarmeijaksi. Rakennemuutos lopetti myös siviilipalveluksen. Siviilipalvelusmiesten tilalle yritetään houkutella kansalaisia vapaaehtoiseen työpalveluun.

Ulkomaat
Sotilaskypärä tuolilla Bundeswehrin kasarmilla Ambergissa
Daniel Karmann / EPA

Saksan armeija muuttui heinäkuun alusta alkaen ammattilais- ja vapaaehtoisarmeijaksi.

Asepalvelusta luopuminen on osa Saksan suurta armeijaremonttia ja säästöpakettia, jolla Bundeswehrin miesvahvuutta piennetään 45 000:lla 185 000:een mieheen ja naiseen.

170 000 heistä on ammattisotilaita, ja loput 15 000 olisi löydettävä vapaaehtoisten joukosta.

Kiinnostus vapaaehtoiseksi on ollut toistaiseksi laimeaa. Armeija on Saksassa huonossa huudossa. Sotilaita saa haukkua peräti oikeuden päätöksellä murhaajiksi, ja sotilasasussa liikkuvat joutuvat helposti vasemmistoautonomien vihan kohteeksi.

Pitkin kevättä mainostettuun vapaaehtoiseen palveluun on hakenut tällä hetkellä vasta noin 3 400 miestä ja nelisenkymmentä naista. Tarve olisi kuitenkin 15 000.

Värvääjille tuottaa lisäongelmia myös hakijoiden maailmankuvan arvioiminen, sillä armeijaan ei haluttaisi liian oikeistolaisesti ja liian kansallismielisesti ajattelevia nuoria.

Asevelvollisuuden loppuminen vaikuttaa monien hoitolaitosten, sairaaloiden ja vanhainkotien toimintaan, sillä sotilaiden mukana katosivat myös siviilipalvelusmiehet.

Jotta hoitokodit ja voittoa tuottamattomat avustusjärjestöt eivät jäisi kokonaan ilman riuskoja apuvoimia, niin Saksan perheministeriö yrittää korvata aukon houkuttelemalla kansalaista vapaaehtoiseen työpalveluun.

Siviilipalvelusmiehet korvaavia vapaaehtoisia tarvittaisiin 35 000, hakijoita on tällä hetkellä kuitenkin vain noin 3 000.

Hoitokotien ja järjestöjen onneksi osa vanhoista sivareista jatkaa kuitenkin omasta tahdostaan entiseen malliin.

Palveluun on sitouduttava vähintään puoleksi vuodeksi ja enintään kahdeksi vuodeksi. Palkkaa saa tehtävästä riippuen enintään 550 euroa kuukaudessa.

Vapaaehtoiseen työpalveluun voivat hakea kaikki yli 16-vuotiaat saksalaiset ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Lähteet: YLE Uutiset / Pertti Rönkkö