Pakastimet täyttyvät mansikoista

Kesän marja-aika vauhdittaa pakastinkauppaa kodinkoneliikkeissä. Heinäkuussa on etenkin säiliöpakastinten myynnissä selvä piikki. Ostajia kiinnostavat pakastimen tilavuuden lisäksi myös sen käytettävyys sekä pakastimen energiankulutus.

kylmälaitteet
YLE / Mari Latva-Karjanmaa

Kesän herkkujen pakastusurakka alkaa mansikkasadon kypsyttyä. Mansikoiden sesonkiaika potkaisee vauhtia myös pakastinkauppaan. Myymäläpäällikkö Hannu Latvala Seinäjoen Veikon Koneesta kertoo, että sesonki on jo alkanut, ja heinäkuussa myydään isoja määriä säiliö- eli nk. arkkupakastimia.

Energiankulutus kiinnostaa

Säiliöpakastinten kysytyin kokoluokka on 200-300 litraa, mutta myös noin 100 litran pikkupakastimia ostetaan paljon. Ostajia kiinnostaa pakastimen koon ja käytettävyyden lisäksi suuresti myös sen energiankulutus.

- Energialuokkaa osataan jo kysyä. Nykyään sekä säiliö- että kaappipakastimissa on mukana jopa A+ -energialuokan koneita, sanoo Latvala.

Laadusta joutuu maksamaan

Hintatietoiset kuluttajat vaativat kylmäkoneilta myös laatua. Pakastinten hintaerot muodostuvat yleensä niiden koosta sekä varustelusta, kuten esimerkiksi itsesulatustoiminnosta.

- No Frost- toiminto, elektroninen ohjausjärjestelmä ja lämpötilanäytöt nostavat laitteiden hintaa, sekä tietysti se koko, valistaa myymäläpäällikkö Hannu Latvala.

Halvimmillaankin uuden säiliöpakastimen hankintaan uppoaa parisen sataa euroa. Kaappipakastinten hinnat alkavat noin 400 eurosta.

Pakastimen käyttöikään voi vaikuttaa

Keskihintainen pakastinlaite kuluu loppuun keskimäärin 10 vuoden aikana. Pakastimen käyttöikään voi vaikuttaa itse riittävällä huolenpidolla.

- Pakastimen käyttöikä on yleensä kymmenen vuoden molemmin puolin, sanoo Latvala. Tärkeää on hoitaa varsinkin sulatus riittävän usein, eli ainakin pari kertaa vuodessa.

Jään kertyminen pakastimen seinille on selvä merkki sulatustarpeesta. Sulattamaton pakastin kuluttaa huomattavasti enemmän sähköä kuin sulatettu. Kovilla kierroksilla ja usein käyvä kompressori kuluttaa paljon sähköä, ja myös kuluu työskennellessään.

Lähteet: YLE Pohjanmaa