1. yle.fi
  2. Uutiset

Ukkosmyrskystä kaaos Tanskassa ja Etelä-Ruotsissa

Voimakas ukkosmyrsky ja kaatosade iskivät lauantai-iltana Ruotsin eteläosaan ja Kööpenhaminan alueelle. Myrsky katkoi sähköt tuhansilta ihmisiltä, tukki tiet ja aiheutti lukuisia tulipaloja.

Ulkomaat
Ihmiset kahlaavat kadulla Kööpenhaminassa
Ukkosmyrskystä syntyi kaaos Kööpenhaminassa sunnuntaina. Kööpenhaminassa satoi parin tunnin aikana yhtä paljon vettä kuin normaalisti kahdessa kuukaudessa.

Kööpenhaminassa satoi parin tunnin aikana yhtä paljon vettä kuin normaalisti kahdessa kuukaudessa, noin 150 milliä, kertoo Tanskan radio DR.

Tivolin huvipuistoalue evakuoitiin. Sade ja ukkonen keskeyttivät konsertit Roskilden rock-festivaaleilla ja Kööpenhaminan jazz-juhlilla. Myös elokuvateatteri Kööpenhaminassa suljettiin kesken näytösten, kun vettä puski sisään.

Monet kaupunkiin johtavat pääväylät olivat vielä aamupäivällä tukossa vesimassojen takia.

Junaliikenne Kööpenhaminan seudulla oli sunnuntaiaamuna pahoissa vaikeuksissa. Esimerkiksi junayhteys Kööpenhaminan lentokentälle oli jonkin aikaa poikki. Päivän aikana yhteydet on saatu vähitellen taas toimimaan, mutta viivästyksiä ja vuoromuutoksia on tiedossa paljon.

Kööpenhaminan puhelinverkko lamaantui veden takia eräillä alueilla. Myös Kööpenhaminan poliisin numerot lakkasivat toimimasta, mutta hätänumero 112 toimi edelleen. Pelastusviranomaiset saivat tuhansia puheluita mm. tulvivien kellareiden takia.

Sunnuntaiksi Kööpenhamiaan odotetaan uutta ukkossadetta, joskaan ei yhtä voimakasta kuin lauantain ryöppy.

Myös Ruotsissa tulvii

Ruotsissa myrsky riehui Itä-Göötanmaalla ja Skoonessa. Ruotsin Ilmatieteenlaitoksen mittarit havaitsivat yli 20 000 salamaniskua.

Kovin sade oli Linköpingin seudulla, missa kahdessa tunnissa taivaalta tuli 120 milliä vettä. Maantiet ja rautatiet muuttuivat käyttökelvottomiksi ja useat ostoskeskukset jouduttiin tyhjentämään sähköjen katkettua.

Rajuilma on siirtynyt kohti länttä, mutta ilmatieteilijät varoittavat uusista rankkasateista. Ilmanala on hyvin lämmin ja kostea, mikä edesauttaa ukkosten syntymistä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi