Mestari Marko Kotilainen riemuitsee voitostaan

Kultaisen Harmonikan voitto on tullut Joensuuhun. Sata-Häme Soi -juhlien arvostetun harmonikkakilpailun ykkössijan valloitti 33-vuotias Marko Kotilainen.

Kotimaa
Marko Kotilainen hanurin kanssa.
Sata-Häme soi -festivaali

- Tietenkin tätä oli toivonut kovasti! Silti tuntuu että onko tämä unta vai totta, että näin hyvin onnistuin. Täpärälle voitto meni, Timo antoi kovan vastuksen, Kotilainen summaa tuntojaan.

Kultaisessa Harmonikassa tuomaristo painotti teknistä suvereeniutta, soiton särmikkyyttä ja svengiä orkesterin kanssa, lavakarismaa sekä rohkeutta. Marko Kotilaisen soittoa tuomaristo hehkutti vivahteikkaaksi sekä ihasteli hänen rauhallista olemustaan ja lavakarismaansa.

Suorassa televisiolähetyksessä käyty finaali oli rankka koettelemus. Finaali huipentui kaksintaisteluun, jossa soitossa kamppaili kaksi finalistia.

- Kyllähän suoritus melko rutiinilla meni ja musiikki vei mennessään. Tunnelma oli mahtava, ei tällaista soittajana pääse toista kertaa ihan heti kokemaan, Kotilainen kuvailee.

Finaalipäivä mittasi paitsi henkistä kanttia, myös fyysistä kestävyyttä. Helteisessä salissa soittaminen puku päällä on rankkaa työtä.

- Kyllä siinä fysiikka mitattiin, kun oli harjoitukset, kenraaliharjoitus ja varsinainen lähetys.

Voittoon Kotilainen alkoi todella uskoa vasta kun viimeiset pisteet annettiin. Voiton ratkeamisen Kotilainen muistaa varmasti ikänsä.

- Kyllähän se tunne oli ihan uskomaton. Piti vaan kasata itsensä soittamaan Rantakoivun alla -valssia. En kyllä tiedä miten se meni, siinä tuli kaikki tunteet pintaan.

Kotilainen aloitti harmonikansoiton viisivuotiaana ja hän soittaa Joensuun harmonikkakvartetissa. Hän on myös säestänyt pitkään Motoran kansantanssiryhmiä Rälläkkä-yhtyeensä kanssa. Päätyönään hän opettaa matematiikkaa ja kemiaa lukiossa.

Torstaina Kotilainen kisaa Primus Ikaalisessa

Kisan voittajana Kotilainen edustaa torstaina Suomea kansainvälisessä Primus Ikaalinen -kilpailussa. Päivällä hän palautuu keskiviikkoillan kisasta ja valmistautuu iltaan.

- Käyn syömässä ja uimassa rentouttamassa lihaksia, että saan uutta virtaa sormiin. Iltapäivällä on harjoituksia ja illalla uudet esitykset ja konsertit. Täytyy yrittää latautua iltaan.

Illan kilpailusta Kotilainen odottaa tiukkaa.

- Taso on huima, kun kyseessä on kansainvälinen kutsukilpailu. Siellä on varmasti aivan eri meiniki kuin illalla. En uskalla ollenkaan ajatella omaa sijoittumista. Yritän parhaani ja katsotaan, mihin se riittää, Kotilainen kertoo odottavaisena.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala