1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Thaimaahan viiden puolueen koalitiohallitus

Thaimaan parlamenttivaalit voittanut maanpaossa elävän entisen pääministerin Thaksin Shinawatran sisar Yingluck Shinawatra muodostaa viiden puolueen koalitiohallituksen. Shinawatran johtama Puea Thai -puolue sai vaaleissa 265 edustajaa 500-paikkaiseen parlamenttiin. Vaalituloksen myötä Thaimaa saa ensimmäisen naispääministerinsä.

Ulkomaat
Oppositiopuolueen pääministeriehdokas Yingluck Shinawatra kuvaajien ympäröimänä
Barbara Walton / EPA

Koalitiohallituksella on parlamentissa 299 paikkaa.

Istuvan pääministerin Abhisit Vejjajivan Demokraattinen puolue sai 159 paikkaa ja siirtyy oppositioon.

44-vuotiaalla Yingluck Shinawatralla ei ole poliittista kokemusta ja häntä pidetään veljensä sätkynukkena. Maanpaossa elävä Thaksin on kuvaillut siskoansa omaksi kloonikseen. Puea Thai -puoleen iskulauseena onkin ollut paljon kuvaavasti: ”Thaksin ajattelee - puolue toteuttaa”.

Yingluck lupasi tuloksen selvittyä, että puolue täyttää antamansa lupaukset. Niitä riittääkin, sillä Puea Thai on luvannut muun korotuksia minimipalkkoihin, parempaa terveydenhuoltoa ja helpotuksia maaseudun köyhien elämään.

Thaksinille puuhataan armahdusta

Maanpaossa korruptiotuomiota välttelevä Thaksin Shinawatra kehotti kaikkia osapuolia kunnioittamaan vaalitulosta.

Thaimaan poliittinen kriisi on jatkunut siitä asti, kun Thaksin syrjäytettiin vallasta verettömällä sotilasvallankaappauksella viisi vuotta sitten. Vuosien ajan kaduilla on nähty vuoroin Thaksinin punapaitaisia kannattajia ja hänen keltapaitaisia vastustajiaan. Viime vuonna Thaksinia kannattavat punapaidat valtasivat Bangkokin kadut kuukausiksi massaprotestissa, jossa kuoli kaikkiaan 90.

Jännitteitä lisää se, että Puea Thai puuhaa mahdollisesti armahdusta Thaksin Shinawatralle. Nykyiselle valtaeliitille entisen teleyrityspohatan paluu tuskin sopii. Suuri kysymys onkin se, miten eliitti ja armeija suhtautuvat vaalitulokseen.

Vuoden 2006 sotilasvallankaappausta johtanut entinen armeijan komentaja Sonthi Boonyaratglin vähätteli uuden sotilaallisen väliintulon mahdollisuutta. - En usko, että tulee vallankaappausta, koska kansan ääntä on kunnioitettava, hän totesi Bangkok Post -sanomalehdelle.

Lähteet: AP, AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi