Charme Asserdal ravasi Irmelin hoidosta Suomen kansan sydämiin

Kun ravikansa kävelee Lahden Jokimaan ravikeskuksen pääportista sisään, jää Suomen kenties maineikkaimman ravurin hauta oikealle puolelle. Siinä lepää Charme Asserdal, joka mullisti suorituksillaan suomalaisen raviurheilun ja juoksi meidät maailmankartalle. Irmeli Lehtioksalla oli vahva suhde hienoon tammaan.

hevonen
Charme Asserdalin entinen hoitaja Irmeli Lehtioksa

Ruotsissa 15. maaliskuuta 1973 syntynyt Charme Asserdal asui Päijät-Hämeessä. Timo Even omistama tamma valmentautui uran huippuvuosien aikana Villähteellä Nastolassa. Kilpailuvuosina Charmea hoiti ja valmensi nykyään Vääksyssä asuva Irmeli Lehtioksa, joka tietää kuinka vahva luonne tammalla oli.

- Charme oli hyvin itsenäinen hevonen. Tuntui, että se ei ollut ihmisestä samalla lailla riippuvainen kuten moni hyväkin hevonen on.

Parivaljakon tukikohdassa Lankilassa oli neljän hevosen talli, jossa tehtiin 70-luvun lopulla paljon kovaa perustyötä hevosten valmennuksen eteen. Charmellakin ajettiin pitkiä lenkkejä.

- Sen kanssa oli nautinto työskennellä, koska kaikki mitä kilpahevoselta vaaditaan, sujui sen kanssa hyvin. Se ei koskaan niskoitellut ja oli helppo hoitaa. Se palveli hyvin.

Valmennus hevosen ehdoilla

Hyvää juoksupäätä rakennettiin kisailemalla valmennuslenkeillä muun muassa toisen sen ajan hyvän hevosen, Madrigalin kanssa. Valmennus tehtiin hevosen ehdoilla: jos Charme joskus harvoin halusi ottaa rennommin ja kävellä, se sai tehdä niin.

Tamma juoksi itsensä kaiken kansan huulille 4-vuotiskaudellaan. Mikä oli Charmen voitokkuuden salaisuus?

- Se haluasi todella voittaa. Se halusi olla eka.

Kaverukset Irmeli ja Charme

Suhde Charmen kanssa muodostui vuosien mittaan läheiseksi, kun parivaljakko matkusti yhdessä Euroopassa. Ranskassa Charme valmentautui kuukauden ajan ja mitteli usein radalla paremmuudesta Hadol du Vivierin kanssa. Myös Saksassa vietettiin useampia kuukausia kerrallaan.

- Charme oli hyvä matkustamaan eikä pelännyt oikeastaan mitään, mutta joskus, kun se tunsi olonsa epävarmaksi tai turvattomaksi, se hypisteli ylähuulellaan hiukan minua käsivarresta. Se oli merkki siitä, että se haki vähän turvaa.

Miljoonaravuri

Charme juoksi 2 282 220 markkaa, joka oli todella iso summa 70-luvun palkintotasoa ajatellen. Tamma juoksi parin viikon sisällä kolmessa isossa kisassa 250 000 markkaa.

Irmeli on kerran ajanut Charmea kilpailuissa, kun tammaa valmisteltiin Haagiin isoon kansainväliseen kilpailuun. Irmeli ei ole kertonut startista julkisesti, koska lopputulos ei ollut kovin hyvä.

- Oli tosi noloa, kun tamma rulli yli ensimmäiseen kurviin ja hylättiin heti, naurahtaa Irmeli.

Epäonnisen yhteisen kisan jälkeen Irmeli näki unen, jossa hän istui raviradan takasuoran aidalla hevosen loimi vieressään ja Maamme-laulu soi. Unessa hän lähti juoksemaan ja loimi unohtui aidan päälle. Viikon kuluttua uni toteutui täysin: loimi unohtui aidan päälle, kun Charme voitti Haagissa.

Tanskan suurvoitto

Paras hetki loistokkaalla kilpauralla oli Kööpenhaminan cup, jossa kamppailu loppusuoralla oli hirvittävän tiukka. Charme juoksi sisäradalla, Pershing toisella radalla ja niiden kanssa rinta rinnan tuli toinen sen ajan Ruotsin huippuhevonen Madison Avenue. Kaikkien kolmen hevosen hoitajat jännittivät vierekkäin takakaarteessa sitä kuka voittaa ja ratkaisu saatiin vasta maalikuvan avulla.

- Kun sanottiin, että Charme voitti, niin vähänkö se oli tyylikästä!

Ero ja hyvästit

Upean uran jälkeen Charme jäi ensin Ranskaan tekemään varsoja eikä Irmeli tavannut hevosta monen vuoteen. Tamman tultua Suomeen koko vanha tiimi oli vastaanottamassa sitä. Sitten kului taas vuosia, että Irmeli ja Charme eivät kohdanneet toisiaan, mutta eräänä yönä kesällä 2002 Irmeli näki unen.

- Charme pyysi unessa, että veisin sen jo pois. Se oli väsynyt. Ajattelin, että nyt on vielä nähtävä Charme.

Irmeli löysi jo eläkepäiviään viettävän 28-vuotiaan Charmen Orimattilan hevoskylästä. Hän harjasi ja rapsutteli tammaa laitumella parin tunnin ajan.

- Silloin se osoitti ensimmäisen kerran kunnolla, että me olemme kavereita ja että se on kaivannut minua. Olin siitä tosi onnellinen. Pian sen jälkeen Charme kuoli.

Lähteet: YLE Lahti / Johanna Talasterä