1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mehiläisten kotipuuhia voi tirkistellä lasisesta mehiläispesästä

Mitä mehiläispesässä oikein tapahtuu? Mehiläistalouden erikoisliike Hunaja-Aitta Hämeenlinnan Iittalassa sai jo 1980-luvulla lasisen mehiläispesän, josta on mukava seurata mehiläisten kotipuuhia. Monet jo lapsena pesän nähneet tulevat nyt vanhempina uudestaan tutustumaan ja tutustuttamaan läheisiään mehiläisiin.

Kotimaan uutiset
Markku Nieminen ja lasinen mehiläispesä
Hunajaparoni Markku Nieminen esittelee Hunaja-Aitan lasista mehiläispesää.YLE / Riitta Kujala

Mehiläiset eivät itse ole moksiskaan lasisesta pesästään, sanoo hunajaparoni Markku Nieminen Hunaja-Aitasta.

- Mehiläispesä toimii tässä ihan niin kuin ulkona luonnossakin. En ole huomannut minkäänlaista eroa siihen. Ainoa on se, että tämä tulee tietysti täyteen, laajenee kesän aikana. Osa kehistä pitää poistaa ja laittaa uusia pohjukkeita tilalle. Kerran tai normaalisti kaksi kertaa kesässä tämä tavallaan jaetaan, tehdään pieni jaoke ja viedään muualle.

Vaikka lasinen pesä näyttää kapealta, mehiläiset mahtuvat pesässä hyvin puuhailemaan.

- Tässä on kiva katsella kuningatarta, kun se on merkitty aina sen vuoden värillä, minkävuotinen se on, kertoo Nieminen.

Tällä hetkellä pesässä vaikuttaa Sloveniasta tullut emo, joka on merkitty sinisellä merkillä. Varsinkin lapset etsivät kuningatarta innoissaan pesästä.

Mehiläispesää tullaan katsomaan uudestaan

- Nyt on silläkin tavalla aika kivoja juttuja näkyvissä, että tulee jo seuraavaa sukupolvea katsomaan mehiläisiä. Ihmiset jotka ovat käyneet vanhempiensa kanssa lapsena, tuovat nyt sulhasensa tai morsmaikkunsa näyttääkseen, että täällä kävin äidin ja isän kanssa.

Hunaja-Aitassa jalostetaan omien mehiläispesien tuotanto erilaisiksi tuotteiksi, joten mehiläispesiä riittää lasisen näyttelypesän lisäksi.

Markku Nieminen arvioi, että tässä vaiheessa hunajasato vaikuttaa aika normaalilta.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että runsaasti kasvava valkoapila on se, joka tarjoaa mehiläisille mettä. Siksi ei kannatakaan heti niittää tai leikata valkoapilaa, vaan antaa mehiläisten nauttia kukinnoista. Eikä lienee vaikeata arvata, mikä aromi on vallalla uuden sadon hunajassa tänä vuonna.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi