Turvapaikanhakijalasten yksikkö kiinni

SPR:n alaikäisten turvapaikanhakijoiden tukiasumisyksikkö Rovaniemellä lakkautetaan syyskuun alusta. Vastaanottokeskusten majoituspaikkoja karsitaan koko maassa, sillä turvapaikanhakijamäärät ovat laskeneet lähes 40 prosenttia edellisvuodesta. Lapissa on vuoden aikana supistettu merkittävästi toimintoja.

Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

Rovaniemellä aikuisten turvapaikanhakijoiden paikkoja on vähennetty 200:sta 100:aan, Kemissä 300:sta 100:aan. Myös nyt lakkautettavan alaikäisten yksikön paikkoja on vähennetty 40:stä 20:een. Lappilaista henkilökuntaa on vähennetty yhteensä 50:stä 20:een.

Maahanmuuttovirasto kertoi toissa viikolla vähentävänsä Suomesta noin 550 majoituspaikkaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksista loppuvuoden aikana. Syynä on turvapaikanhakijamäärän lasku lähes 40 prosentilla edellisvuodesta.

Tällä hetkellä vastaanottokeskusten yhteensä noin 3 600 majoituspaikasta yli 600 on vapaana. Maahanmuuttoviraston alustavien tilastojen mukaan Suomesta haki turvapaikkaa tammi-toukokuussa 1 137 henkilöä, mikä on 39 prosenttia edellisvuoden alkua vähemmän.

Monia syitä

Tulosaluejohtaja Riitta Koskela Maahanmuuttovirastosta kertoo, että eniten turvapaikanhakijoista ovat vähentyneet EU:n kansalaiset. Viime vuonna turvapaikanhakijoita kaiken kaikkiaan oli koko vuonna 4000, mutta nyt määrän odotetaan jäävän maksimissaan 3000:een, jopa alle 2500:an. Bulgarialaisia määrästä oli viime vuonna 485, romanialaisia 94. Nyt bulgarialaisia ja romanialaisia turvapaikanhakijoita on vain muutamia.

EU-kansalaisten jättämien turvapaikkahakemusten määrä romahti mahdollisesti heinäkuussa 2010 voimaan tulleen rajoituksen vuoksi. Rajoituksen mukaan turvapaikkaa hakeva EU-kansalainen saa olla vastaanottokeskuksessa vain siihen saakka, kun hän saa tiedoksi kielteisen päätöksen. Käsittelyn tehostamisen myötä kielteinen päätös turvallisen alkuperämaan perusteella annetaan muutamassa päivässä.

Rovaniemen vastaanottokeskuksen johtajan Ari Haarasen mukaan turvapaikanhakijoiden määrään vaikuttaa myös tilanne lähtömaissa.

- Pohjois-Afrikassa olisi varmaan kovasti tulijoita Eurooppaan, mutta sieltä on tällä hetkellä aika vaikeaa päästä. Siellä on ikään kuin tulppa, että on varmasti tosi ongelmallista päästä eteenpäin.

Tilanne elää

Haarasen mukaan on vielä arvailujen varassa, miten tilanne tulee jatkumaan: pysyykö turvapaikanhakijatilanne hiljaisena, vaiko ei.

Maahanmuuttovirasto kertoo seuraavansa tilannetta ja pystyvänsä tarvittaessa perustamaan uusia majoituspaikkoja nopeasti.

Lapset siirtyvät aikuisten puolelle

Tällä hetkellä alaikäisten turvapaikanhakijoiden yksikössä Rovaniemellä on viisi asiakasta. Heistä osa ehtii täyttää syyskuuhun mennessä 18, ja he siirtyvät aikuisten yksikköön.

- Muiden osalta Maahanmuuttoviraston kanssa on sovittu, että yksi henkilö voi hoitaa heitä aikuisten yksikössä tuettuna asumisena vuoden loppuun saakka. He ovat jo sen ikäisiä, että voivat harjoitella omatoimista elämää. Toivottavasti vuoden loppuun mennessä heidän turvapaikanhakuprosessinsa on siinä vaiheessa, että he siirtyvät kuntaan, Haaranen sanoo.

Rovaniemen vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä 85 aikuista turvapaikanhakijaa. Tänä vuonna tähän mennessä 35 henkilöä on saanut oleskeluluvan ja muuttanut pois vastaanottokeskuksesta. Alaikäisten yksiköstä oleskeluluvan on saanut kahdeksan henkilöä.

Lisää leikkauksia tulossa

Maahanmuuttoviraston leikkauslistalla on vuoden loppuun mennessä vielä 200 paikkaa, joiden kohteet päätetään syyskuussa.