Vexi Salmi tarinoi vielä kerran Hämeenlinnan Rinkelinkadun pojista

Sanoittaja, taidekeräilijä ja kirjailija siis kulttuurin moniottelija Vexi Salmi on jälleen palannut lapsuutensa ja nuoruutensa Hämeenlinnaan. Pari vuotta sitten hämeenlinnalainen kirjakauppias Arto Pakkanen kokosi Salmen muistelupakinoista kirjan Rinkelinkadun pojat. Nyt pojat seikkailevat jälleen kirjojen kansissa.

rinkelit
Vexi Salmi signeeraa kirjakaupassa kirjaansa
Vexi Salmi kävi signeeraamassa uusinta kirjaansa Hämeenlinnassa.YLE / Mikael Juntunen

Rinkelinkadun poikien kakkososassa Hamppari, Piito, Rane ja muut jatkavat seikkailujaan kohti aikuisuutta. Lapsuus on onnellista aikaa, silloin on niin paljon kaikenlaista, ei silloin ehdi murehtimaan, sanoo Vexi Salmi.

Salmen piti tehdä kakkososa jo viime jouluksi, mutta hän tunnustaa ajan loppuneen kesken. Kirjoittaminen vaatii istumista paikoillaan pitkiäkin aikoja. Se kyllästytti välillä, mutta keväällä Salmi kuitenkin tarttui härkää sarvista.

- Sitten kun siihen pääsee sisään, se menee kuin itsestään, kuvaa Vexi Salmi kirjoitusprosessiaan.

Pääosin uusia muisteloita

Rinkelinkadun poikien kakkososassa on pääosin uusia muisteloita, joita ei ole aiemmin lehdessä julkaistu. Ykkösosa oli kooste Viikkosanomissa julkaistuista pakinoista.

- Ei tämmösellä historialla ole mitään historiallista merkitystä, kyllä se on enemmän ajankuvaa.

- Ja mä luulen, että jos sitä joku sattuu meidän ikäpolven jälkeen lukemaan, silloinhan se on ihan ajankuvaa. Sodanjälkeinen aikahan oli niin erilaista kuin nyt, koska eihän me mitään puutetta tunnettu, mutta saatavilla oli aika vähän erilaisia tavaroita. Ja kaikki jota saatiin tai mitä oli, se oli erittäin hienoa ja siitä oltiin kiitollisia.

Totuus ainakin pohjalla

Salmen mukaan hän on halunnut muisteloissaan säilyttää myös vanhanajan kertomisperinnettä. Eikä tarinoita kirjoittaessakaan ole tarvinnut tukeutua vanhoihin kavereihin, vaikka heistä kertookin.

- Ei, mä osaan valehdella niin hyvin, etten kehenkään tukeudu, Salmi nauraa.

- Näissähän on kaikissa totuus pohjana, mutta kyllähän kun niitä supistetaan ja typistetään tähän muotoon, eihän ne ihan aina niin oo mennyt. Ihmisen muisti on hyvin armollinen. Mehän muistetaan asiat niin kuin halutaan.

Vexi Salmen mukaan Rinkelinkadun poikien seikkailut kirjojen kansissa jäänevät tähän. Pelkkä vitsi ei tarinaksi riitä. Emmeitä on oltava enemmän, jotta aiheesta saa veisteltyä lukijaa kiinnostavan lastun.

Lähteet: YLE Häme