1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvalloissa tiukkaa vääntöä bensankulutuksesta

Autoteollisuus ja Yhdysvaltain hallinto ovat lähes umpikujassa neuvotellessaan tiukemmista rajoituksista bensankulutukselle. Yhdysvaltain mukaan autojen pitäisi kuluttaa karkeasti ottaen puolet nykyistä vähemmän bensiiniä vuoteen 2025 mennessä. Teknisesti se olisi mahdollista, mutta niin kalliit autot jäisivät kauppoihin, väittää autoteollisuus.

Kuva: Erik S. Lesser / EPA

Aiheesta kirjoittavat sanomalehdet New York Times ja Washington Post.

Yhdysvaltain kulutusrajoitukset ovat maailman lievimmät. Tekeillä oleva tiukennus toisi autojen energiatehokkuuden Euroopan tasolle ja säästäisi bensapumpulla selvästi tankkaajan rahaa. Yhden viranomaisarvion mukaan auton elinkaaren aikana kuluttaja säästää polttoaineessa keskimäärin 4 400 euroa.

Autoteollisuus puolestaan laskee, että autojen keskihinnat kohoaisivat suurin piirtein saman verran. Kuluttajat eivät myöskään olisi valmiita kalliimpiin, pienempiin ja kevyempiin autoihin.

Samoin ryhmä kansanedustajia on kirjoittanut yhdessä kannanoton, jonka mukaan amerikkalaiset tarvitsevat isoja autoja, joihin mahtuu suksia, maanviljelytarvikkeita ja lasten turvaistuimia.

- Jos energiatehokkuusvaatimukset kasvavat liian nopeasti ja autot kallistuvat, kuluttajat pitäytyvät pitempään vanhoissa autoissaan. Se uhkaisi autoalan työpaikkoja ja viivyttäisi myös ilmastotavoitteiden täyttymistä, edustajat kirjoittavat.

Yhdysvallat kaavailee vaativansa autoteollisuudelta, että vuonna 2025 pääsisi keskimäärin 56,2 mailia yhdellä bensagallonalla eli noin 24 kilometriä litralla.