1. yle.fi
  2. Uutiset

Perunanviljely kannattaa heikosti

Kustannusten nousu nakertaa perunanviljelyn kannattavuutta. Aikanaan lähes kaksikymmentävuotta perunaan erikoistuneena kasvintuotantoneuvojana työskennellyt Pentti Kuparinen ei usko viljelyn kuitenkaan katoavan kokonaan Etelä-Savosta.

peruna
Varhaisperunaa
Yle

Etelä-SavoPolttoaineet, lannoitteet ja muut tuotantokustannukset ovat kallistuneet vuodessa kymmeniä prosentteja. Kaiken lisäksi tuottajan saama hinta perunasta on alhainen.

Isommat sinnittelevät kisassa

- Muutama tila täällä varmasti lyö pillit pussiin ihan sen takia, että tilalle ei ole jatkajaa. Mutta kyllä ne vähän isommat tilat, jotka ovat siihen panostaneet, yrittävät olla tässä kisassa kaikin keinoin mukana. Siinä toivossa, että perunan hinta viljelijälle korjaantuisi niin, että pystyisi toimimaan sillä rintamalla, Kuparinen arvioi.

- Se sanelee sitten kannattavuuden, kun päästään myymään isommassa määrin syys- ja talviperunaa. Se kertoo sitten sen hinnan mitä siitä viljelijälle jää. Jos viljelijän tuotantokustannukset ovat 30 senttiä kilolta tuotetulle perunalle ja viljelijä saa siitä 25 senttiä, niin eihän sitä kenenkään selkänahka oikein kestä.

Lähteet: YLE Etelä-Savo

Lue seuraavaksi