Korjausompelemisen taito on katoamassa

Yhä harvempi osaa korjata vaatteensa itse, väittävät ammattiompelijat. Esimerkiksi nappien ompeluttaminen ja lahkeiden lyhennyttäminen alan ammattilaisella on lisääntynyt viime vuosina. Ompelijat puhuvat jopa uusavuttomuudesta.

Kotimaa
Ateljeeompelija Anne Hynynen.
Ateljeeompelija Anne Hynynen ompelemassa lyhentämiään lahkeita.YLE / Janne Ahjopalo

Lahkeenlyhentäjällä ja napinompelijalla riittää kiirettä, sillä ihmiset osallistuvat kesäjuhliin ja koluavat innokkaasti alennusmyyntejä. Esimerkiksi lahkeenlyhennys ei monelta luonnistu, koska käsityötaidot ovat ruosteessa. Harvalla myöskään on ompelukonetta. Yllätysvierailu uimarannalle paljastaa karun totuuden.

- Lahkeiden lyhentäminen tuskin onnistuu. Ei ole tullut kokeiltua. Voisin kyllä uskaltaa kokeilla, se riippuu vähän housuista, naurahtaa joensuulainen Janne Nylander.

Ompelutarvikeliike Joen langan yrittäjä Elvi Pitkänen sanoo, että monellakaan ei nykyisin ole käsityötaitoja.

- Uusavuttomuus on lisääntynyt. Näin voi sanoa. Leikataan lahje liian lyhyeksi ja sitten huomataan, että eipä tämä riitäkään pituudeksi minulle. Tuodaan sitten tänne ja laitetaan nauhaa, jotta saadaan sopivan mittaiseksi. Nappien ompelussakin on monta kertaa niin, että ne ei satu suoraan riviin.

Yrittäjä ja ateljeeompelija Anne Hynynen Ateljee Anne Hynysestä säestää.

- Sitten mietitään mitä tehdään ja yritetään pelastaa se, mitä pelastettavissa on.

"Kyllä minä osaan ommella napin!"

Kaikki eivät väitettä uusavuttomuudesta purematta niele.

- Kyllä osaan ommella napin vaatteeseen. Ei ole vaikeaa, en ole epäonnistunut koskaan, kertoo joensuulainen Sanna Pesonen.

Napin irtoaminen tai vetoketjun jumittuminen ei ole nykyisin mitenkään harvinaista. Vaatteiden valmistaminen halpatuotantomaissa on romahduttanut laadun.

- Se ompelun laatu sekä materiaalin ja lankojen laatu on heikompaa kuin aikaisemmin. Toisaalta nyt tehdään kevyempiä ja hengittävämpiä vaatteita, toteaa yrittäjä ja ateljeeompelija Anne Hynynen.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Janne Ahjopalo