Eilisen lapset ja leikityt lelut vievät vuosien taa

Eija ja Tapani Homasen koti Paltamon Metelin Kanervassa on aarreaitta ja aikakone. Pariskunta on kerännyt kymmenien vuosien aikana mittavan lelu- ja patsaskokoelman, joka on kaiken kansan nähtävillä Homasten talon pihapiirissä. Kesänäyttelyn otsikkona on Eilisen lapset ja leikityt lelut.

leikki
YLE / Kari Repo

Eija ja Tapani Homasen yli 30 vuoden aikana keräämä kokoelma aiheuttaa monta "oih"-huudahdusta: muistot vuosikymmenien takaisista omista leikkikokemuksista heräävät henkiin pihapiiriin rakennetuissa mökeissä.

Yhteen mökkiin Eija Homanen on kerännyt nallet, jotka tervehtivät kulkijaa tyynen viileinä. Viereisessä aitassa asuu muun muassa harvinainen viisisorminen Mikki Hiiri. Tapani Homanen on ostanut sen antiikkikauppiaalta hieman elämää nähneessä rottinkivaunussa, joka on jonkun sotilaan Syvärillä tekemä ja lahjaksi kotirintamalle lähettämä. Mekaaniset lelut toimivat edelleen; juna puksuttaa ja peltikissa rummuttaa.

- Nyt pääsee itse leikkimään ne leikkimättä jääneet leikit lapsuudesta, Tapani Homanen naurahtaa aitan viileydessä.

Homasten koti on entinen Paltamon kanttorila, jonka pariskunta on herättänyt henkiin. Talo kaikkine tarinoineen on avoinna kulkijoille Meteli seis -yhdistyksen kesänäyttelypaikkana. Kahdeksan vuoden aikana Homasten pihassa on pidetty jo kaikkiaan 21 erilaista teemanäyttelyä.

- Materiaalia löytyy lukuisiin uusiin kokonaisuuksiin omalta vintiltä, Eija Homanen nauraa.

Lähteet: YLE Kainuu / Anne Karppinen