1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

SVT: Tupakkalääke Champix lisää sydäninfarktin riskiä

Suositun tupakoinnin lopettamislääkkeen on todettu lisäävän huomattavasti sydäninfarktin riskiä, kirjoittaa Ruotsin yleisradioyhtiö SVT verkkosivuillaan. Champix-lääkettä on myynnissä myös Suomessa.

SVT kertoo isosta yhdysvaltalaisesta tutkimuksesta, johon osallistui 8 200 keski-ikäistä ihmistä. Kanadalaisessa lääketiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Champix-lääkettä käyttäneillä oli 72 prosenttia suurempi riski saada sydäninfarkti tai muu vakava sydänvaiva kuin lumelääkettä käyttäneen vertaisryhmän edustajilla.

Aiemmin tutkimuksissa on todettu Champixin aiheuttavan psyykkisiä sivuvaikutuksia, kuten vakavaa masennusta ja itsemurhahakuisuutta. Lisäksi suomalaistutkimuksen mukaan lääkkeen vaikuttava ainesosa varenikliini voi aiheuttaa psykoosin kaltaisen tilan.

EU:n laajuinen lupa tarkistettiin viimeksi keväällä

Ylilääkäri Kirsti Villikka Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta kertoo, että Champix sai Euroopan unionin laajuisen myyntiluvan viisi vuotta sitten. Myyntilupa tarkistettiin tänä keväänä, jolloin todettiin, että lupaa voidaan jatkaa.

Lääkettä on myynnissä Suomessakin. Lääkäri voi määrätä sitä potilaalle tupakoinnin lopettamisen tueksi.

Villikan mukaan sydänvaivat mainitaan Champixin haittavaikutusluettelossa. Hän muistuttaa, että myös itse tupakointi lisää sydäninfarktin riskiä.

Villikka sanoo, että merkittävät tutkimukset voivat vaikuttaa lääkkeiden myyntilupien uudelleenarviointiin.