1. yle.fi
  2. Uutiset

Etelä-Sudan on kohta uusin valtio maailmankartalla

Maailmankartalla on lauantaina uusi valtio, kun Etelä-Sudan itsenäistyy. Uuden kansalaisuuden afrikkalaisvaltiossa saa 8,5 miljoonaa asukasta. Ennen itsenäisyysjuhlia tosin tuskin ratkeaa, kenelle jää Abyein öljyalue.

Ulkomaat
Eteläsudanilaiset riemuitsevat kuultuaan itsenäisyydestä käydyn kansanäänestyksen alustavat tulokset.
Eteläsudanilaiset riemuitsivat Juban kaupungissa tammikuussa kuultuaan itsenäisyydestä käydyn kansanäänestyksen alustavat tulokset.Philip Dhil / EPA

Viime tammikuussa 99 prosenttia eteläsudanilaisista äänesti Sudanista irtoamisen puolesta. Kahden valtion alueella rauhaa pitää lähes 10 000 YK:n rauhanturvaajaa. Taistelut nimittäin saattavat jatkua itsenäisyysjuhlien jälkeenkin.

Etelä-Sudanin tärkein elinkeino on öljy, josta maa saa jopa 98 prosenttia tuloistaan. Itsenäistymisen kiistellyimmäksi kysymykseksi on noussut Abyein öljyalue: Sekä etelä että pohjoinen haluavat tärkeän alueen hallintaansa, eikä sen kohtaloa ole päätetty. YK päätti viime viikolla lähettää alueelle tuhansia uusia rauhanturvaajia, kun Sudan oli vyöryttänyt sinne omat joukkonsa.

Takana on Afrikan pisin sota, joka päättyi rauhansopimukseen 2005. Tuolloin sovittiin, että kristinuskoinen etelä voi irrottautua pohjoisen sharia-laeista. Etelä sai myös kokeilla kuuden vuoden ajan itsehallintoa ennen itsenäistymisäänestystä.

Lauantain itsenäistymisjuhlaan osallistuu valtaosa Afrikan maiden johtajista sekä edustajia ympäri maailmaa.

Kaikki sudanilaiset eivät hypi lauantaina riemusta. Monen toiveena oli uusi, yhtenäinen ja demokraattinen Sudan. Silti itsenäinen Etelä-Sudan on ollut miljoonille kaukainen unelma, josta tulee totta vain viiden päivän kuluttua.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi