Kirppismyynti ei ole juurtunut Seinäjoen torille

Seinäjoen torille ei ole syntynyt kirpputoritraditiota, vaikka mitään kieltoa kirppismyynnille ei ole. Toisin on Vaasan ja Kokkolan toreilla. Esimerkiksi Vaasan tori on kesäsunnuntaisin kymmenien kirpputorimyyjien käytössä. Kokkolassa puolestaan kirpputorikojut valtaavat torin keskiviikkoiltaisin ja asuntomessujen aikaan myös perjantaisin.

Kirpputorit ja myyjäiset
Seinäjoen tori
Seinäjoen torilla ei ole kirpputorimyyjiä Vaasan ja Kokkolan tapaan.Anri Koski / YLE

Seinäjoen torilla ei ole kirpputorimyyjiä päivisin, iltaisin eikä edes sunnuntaisin. Seinäjoella mitään kieltoa ei ole, mutta siitä huolimatta kirpputoritavaraa ei torilla ole tarjolla.

- Torit ovat tässä suhteessa hyvin erilaisia. Joillekin kauppatoreille ei edes haluta kirpputoreja ja joissakin kirpputorimyyntiä on iltaisin, kuten Turussa. Vaasassa taas kirpputoritraditio on pitkä. Sitä on harrastettu jo 20 vuotta, aluksi Vaasan myllyn rannassa. Siellä tähän kaupan muotoon ollaan jo totuttu paremmin kuin Seinäjoella, toteaa Etelä-Pohjanmaan Messujen toimitusjohtaja Raimo Pollari.

Hän selittää kirpputoritradition puuttumista Seinäjoen torilta sillä, että Seinäjoella kirpputoripaikkoja on runsaasti tarjolla sisätiloissa.

- Toistaiseksi ole ollut kysyntää sille, että Seinäjoen kauppatorista haluttaisiin myös kirpputori. Seinäjoelta löytyy lukuisia myymälöitä, joista voi vuokrata oman kirpputoripaikan. Se on tyypillistä täällä, Pollari pohtii.

Toripaikan saa kysymällä

Pollari vakuuttaa, että kirpputorimyyjille löytyy tilaa Seinäjoen kauppatorilta, jos myyntipaikkaa vain kysyy.

- Ihan heti ei katto tule vastaan, vaan useammalle myyjälle löytyy paikka vaikka heti.

Seinäjoen torilla myyntipaikka päiväksi maksaa kahdeksan euroa. Lisäksi myyjällä on oltava mukana omat kalusteet, sillä hinta pitää sisällään vain myyntipaikan ja sähkön. Esimerkiksi Vaasan torilla sunnuntaisin myyntipaikat ovat maksuttomia.

Lähteet: YLE Pohjanmaa