Mätäkuu vaatii kotioloissa huolellisuutta

Kesän lämpö ja kosteus lisäävät nopeasti bakteerien ja sienten kasvua. Kauppakassin sisältö lämpenee nopeasti ja haavat tulehtuvat, jos hygienia pettää mätäkuun aikana.

Kotimaa
Kuvassa avonainen kylmälaukku jossa makkarapaketti jogurttipurkki ja mehuja.
YLE / Kia-Frega Prepula

Kansalla on ollut vankka usko, että mätäkuu oli terveyden kannalta vaarallista aikaa. Mätäkuun alkaminen 23.7. ja loppuminen 23.8. merkittiin almanakkaan satojen vuosien ajan, kunnes vuonna 1996 merkintä jätettiin pois.

Meteorologi Jorma Koskelan mukaan ylimmät lämpötilat sekä ilman suhteellisen kosteuden lisääntyminen sijoittuvat tilastollisesti juuri heinä-elokuun vaihteeseen.

Infektiolääkäri Markku Broaksen mielestä mätäkuu olisi hyvä huomioida edelleen arkielämässäkin.

Bakteerien lisääntyminen on helteiden aikaan nopeaa ruoka-aineissa ja valmiissa ruoissa, jolloin esimerkiksi ruokamyrkytysten riski kasvaa. Tämä koskee herkästi pilaantuvia elintarvikkeita, kuten maitotuotteita, jauhelihaa ja kalaa.

- (Mätäkuun) käsite olisi hyvä ottaa huomioon elintarvikehygieniassa. Jos elintarvikkeet on säilötty huonosti, ne voivat pilaantua helpommin korkean lämpötilan ja kosteuden takia. Bakteerikasvu kiihtyy ja tämä voi johtaa ruokamyrkytykseen, Broas kertoo.

Hygieniataso on pidettävä korkealla kotonakin

Yhtä lailla tietysti haavojen hoidossa tärkeää on hyvä hygienia. Haavat täytyy pitää puhtaina, jolloin bakteerikasvua ei pääse syntymään. Lämpö ja kosteus lisäävät bakteerien ja sienten kasvua, ja jos hygienia pettää niin infektioriskit lisääntyvät.

- Jos nykyajan olosuhteissa noudattaa hyvää hygieniaa, niin suuria infektioriskejä ei silloin ole, Broas kertoo.

Sairaalaolosuhteisiin vuodenajan lämmöllä tai kosteudella ei ole vaikutusta. Broaksen mukaan sairaalat ovat hyvin ilmastoituja, ja hygienia on sillä tasolla että se ei ole riippuvainen vuodenajasta.

Broas muistuttaa, että kotiolosuhteissakin hygienian taso täytyy muistaa pitää korkealla. Hygienian on oltava riittävää, ja haavat täytyy pitää puhtaina.

-Tarvittaessa käytetään desinfektioaineita, jolloin infektioriskiä ei pitäisi syntyä, Broas neuvoo.

Lähteet: YLE / Lappi